Констанца

Нина 2Нина 2
Новак
748
Константа - Стария Град

Констанца (Constanta) е румънски град, който е известен като туристически град. Населението на града възлиза на над 446 000 човека. Град Констанца е признат за културен и търговски център на Румъния.

Градът е известен като градът на Нептун, тъй като това е крайбрежната туристическа столица на страната. Констанца е най-голямото морско пристанище на Румъния на Черно море. Градът е известен със своите минерални извори и прекрасните си плажове.

Музей в Константа

В древността Констанца е била древногръцка колония на Черноморието, като по това време градът е бил известен под името Томис (Tomis). Томис е бил основан за осъществяване на търговия през петстотната година преди новата ера. В древността едно от свидетелствата за процъфтяването на Томис е наличието на собствени монети на града. Пристанището се превръща във важен търговски пункт за Римската Империя. Богът на Слънцето Аполон (Apollo) става покровител на града.

През двадесетте години на първи век градът е бил превзет от римляните. Тук е бил изпратен в изгнание поетът Овидий (Ovidius), който е бил известен с прякора „Поетът на нещастната любов”. Поетът бил изпратен далече от близките и роднините си, след като разгневил императора, но историята не е отбелязала какво е било провинението на Овидий.

Той е починал в града осем години след пристигането си. Затова на площада в града се издига паметник на Овидий.

След време градът е преименуван в чест на Констанца, сестрата на Константин Велики (Constantin The Great). В края на петнадесети век градът става част от Османската империя. В началото на деветнадесети век руснаците превземат Констанца и разрушават отбранителната система на града. След победата над османцитепрез 1878 година за Констанца настъпва нова епоха. Той се превръща в основен морски курорт на страната, което допринася изключително много за процъфтяването на икономиката на града.

Едно от най-посещаваните места в Констанца е крайбрежната улица, която е изключително живописна. Музеят на историята и археологията на Констанца е събрал огромно количество артефакти, които свидетелстват за отделни исторически епохи.

По крайбрежието на Константа

Градът е разпределен на големи булеварди, по чиито страни се извисяват високи постройки. На кръстовищата са разположени фонтани и красиви паметници. На входа и на изхода на града са поставени красиви кораби, оцветени в ярки цветове, които приветстват и изпращат всеки гост на Констанца.

Една от посещаваните забележителности на града е Къщата с Лъвовете (Casa cu lei), която е построена през 1897 година в предромантичен архитектурен стил. Тя е известна като Къщата с Лъвовете заради четирите лъва, които се извисяват на върха на четири колони. Къщата е изпълнявала функцията на ресторант дълъг период от време, но днес тя е затворена за реставрационни работи.

Римски мозайки, създадени през четвърти век преди новата ера, могат да се видят на терасата на старинна търговска сграда. Мозайката се простира на площ от две хиляди метра.

В града има Аквариум, където могат да се видят много интересни видове морски създания, както и над сто вида черноморски риби.

В Констанца има и Делфинариум, където има постоянна програма с най-умните водни бозайници. В Планетариума на Констанца се провеждат специални шоупрограми за деца, а Астрономическата обсерватория е място, откъдето любителите на Космоса могат да наблюдават звездите.

Музеят на морето на Констанца съдържа богата колекция от водната фауна на различните морета на планетата.

В музея на народното изкуство на Констанца са събрани колекции от етнографски предмети. Музеят на изкуството на Констанца е събрал ценни творби на изтъкнати румънски художници и скултури.

В града се намира и музеят на румънското мореплаване, който разкрива историята на морския флот чрез тридесет и осем хиляди изложбени експоната.

Катедралата на Свети Петър и Павел (St Peter and Paul) е сред най-посещаваните храмове в града.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати