Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Скалистите планини

Национален парк Скалистите планини

Нина 2Нина 2
Новак
748
Скалистите Планини

Национален парк Скалистите планини (Rocky mountains) се намира в щата Колорадо (Colorado). Това е един от най-интересните райони, любими на запалените катерачи. Скалистите планини са съставени от вулканични и метаморфни скали, извисяващи се върхове и дълбоки долини.

Националният парк винаги предизвиква възторжени погледи със своите Скалисти планини, чийто хребет е служел като път към западната част, а също така и като защита от нападения. В парка се намира плоският връх Лонг Пийк (Long Peak), който се издига на височина 4345 метра. В парка има много покрити сняг планини, а разреденият въздух може да предизвика световъртеж у туристите, които нямат достатъчно опит.

Алпийският ландшафт очарова с красотата си, затова в националния парк Скалистите планини винаги има тълпи от туристи. На една от най-живописните туристически пътеки - Trail Ridge Road туристите могат да попаднат в истинско задръстване заради голямото скупчване на хора – при това на височина от три хиляди метра. Всяка година паркът е посещаван от над три милиона туристи. Но ако посетителите на парка искат да се насладят на спокойствие и уединение, препоръчително е да посетят националната гора до парка, където има много по-малко туристи.

В парка има над триста и седемдесет туристически пътеки. Природата е запазила девствената си красота и кристално чистите реки и езера грабват с вида си. Много от туристическите пътеки допускат преминаването им на кон. Тези, по които се върви само пеша, минават през скалисти алпийски планини, високопланински [езера, гори и поляни, които са обсипани с ярки цветя.

Национален Парк Скалистите Планини

През 1915 година с решение на Конгреса Скалистите планини са обявени за национален парк. На територията на парка живеят много диви животни, а хора, които отглеждат добитък, се грижат за своята собственост в някоя от многобройните големи ферми. За да изглежда паркът наистина естествено, са били закупени частни земи и са били разрушени някои сгради, а също така огради и пощенски станции. Благодарение на това паркът изглежда така, както по времето на праисторическите хора, които са живеели в този район и са ловували дивеч.

След Втората световна война паркът става истинска атракция, която привлича както жители на САЩ, така и туристи от цял свят.

В националния парк Скалистите планини работят хиляда и седемстотин доброволци, които помагат в почти всяка дейност в парка. Някои от доброволците работят на пълно работно време през летния сезон, докато други идват веднъж седмично, или дори за по няколко часа, за да помогнат за подобряването и поддържането на парковите площи. Нуждата от доброволци е най-голяма през летните месеци, когато има най-голям брой посетители.

Доброволците трябва да извършват доста тежка физическа работа. Паркът е известен с висока надморска височина, сух климат и силно променливо време. Тези условия могат да причинят височинна болест и може да се стигне до влошаване на съществуващи заболявания, особено на респираторни проблеми. Естеството на работата в парка е предизвикателство и шансовете един човек да бъде избран за доброволец нарастват, ако той може да си поеме престоя.

Националният парк Скалистите планини представлява истинска жива лаборатория. Деца и възрастни могат да открият интересни факти за флората, фауната и геологията, докато са на разходка сред спиращия дъха с красотата си парк. В парка има повече от сто и петдесет езера и много реки и поточета.

Боровите гори и тревистите склонове преобладават в планинските екосистеми в парка. В парка могат да се видят много диви животни в естествената им среда – тук живеят лосове, елени, планински овце, койоти, черни мечки и стотици по-малки животни.

Времето в парка се променя постоянно и слънчевата сутрин не гарантира, че следобяд няма да се разрази гръмотевична буря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати