Егейско море

Нина 2Нина 2
Новак
748
Егейско море

Егейско море (Aegean)е продължение на Средиземноморско море в района между южната част на Балканския (Balkan) полуостров и Анатолийския (Anatolian) полуостров. Намира се между Гърция и Турция.

На север Егейско море е свързано с Черно море и с Мраморно (Marmara) посредством Дарданелите (Dardanelles) и Босфора (Bosporus). В Егейско море се намират Егейските острови, като някои се намират в южната му периферия, например Крит (Crete). В югоизточна Турция има егейски регион, който граничи частично с Егейско море.

Егейско море е познато повече като Архипелаго (Archipelago), тъй като на гръцки това означава „главно море”. Но Егейските острови са известни като принадлежащи към Егейското море, още повече че на много езици думата Архипелаго би се превела по несъответстващ на гръцкото значение начин.

Егейско море е приказен рай за туристи, които пристигат от цял свят, за да се излежават под слънчевите лъчи и да плуват в прозрачните води на чистото море. Туристите могат да се насладят както на модерни плажове, така и на романтични скали и заливчета, които от векове привличат пътешествениците с магията и очарованието си. Всички курорти на Егейско море посрещат посетители, които са свикнали на лукс и добро обслужване сред великолепна природа.

Санторини на Егейско море

Егейско море е като магнит за туристи от целия свят, но привлича и много любители на приятната почивка от балканските държави. Егейско море предлага на туристите както пясъчни плажове, така и плажове от едри кръгли камъни.

Водата в Егейско море е призната за притежаваща тонизиращи качества, въпреки че през август температурата й може да достигне до 25 градуса. Егейско море е по-малко солено, отколкото е Средиземното.

Егейското море представлява истинска наслада за очите – на едно и също място може да се наблюдават няколко нюанса на водата – от светлосин през синьозелен, до тюркоазен и наситено тъмносин.

Егейско море е истински рай за любителите на фотографията, и особено на подводното снимане, както и на феновете на гмуркането. Под водата има много интересни морски животни и растения.

Санторини

Егейско море е великолепно за туристите, когато е спокойно. То дарява със спокойствие и зарежда с положителна енергия. Но е напълно възможно туристите да попаднат и на буря. Но като правило вълнението в едно място на крайбрежието на Егейско море може да се смени с пълно спокойствие след няколко километра, така че алтернативи в това отношение се намират лесно.

Егейско море е забулено в мистерията на древногръцката цивилизация и нейните легенди. Името си, според древногръцката митология, морето дължи на гръцкия цар, който се хвърлил от висока скала в морето. Той мислел, че синът му е мъртъв, но се оказало, че синът му просто е забравил да смени платната на кораба с други, както се бил разбрал с баща си.

На Егейско море са разположени много курортни градове. Те са любими както на семейства с деца, така и на младежки компании и на улегнали двойки. Много от хотелите предлагат не само екскурзии до различните курорти наоколо, но също така глезотии като уиндсърф, тенис на корт, както и възможност за пазаруване в луксозни бутици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати