Пилзен

20.11.2012
Пилзен

Пилзен (Plzen) е чешки град, с население от над 170 000 души. Пилзен е столица на Западна Бохемия (West Bohemia). Градът е бил основан от чешкия крал Венцеслас Втори (Wenceslas II).

Една от най-величествените сгради в Пилзен е катедралата на Свети Вартоломей (St Bartholomew). Това е готическа постройка с височина над 102 метра. Разкошните сгради на Пилзен са свидетелство за големия възход на града през последните два века.

Пилзен е известен с пивоварната си, а също така и със завода за автомобили Шкода (Skoda). Пилзен е четвъртият по големина град в Чехия. На мястото, където днес се намира Пилзен, се е издигал старинен крепостен град, построен през десети век.

Св. Бартоломей в Пилзен

От онези времена се е запазила в цялостен вид ротондата на свети Петър (St Peter). На север от стария град през тринадесети век е бил основан нов кралски град, който е станал образец на зрял готически урбанизъм. Над града се издига най-високата църковна кула в Чехия – тази на църквата „Свети Вартоломей”.

В Пилзен се намира прочутото пилзенско подземие – това са седем триетажни гробници, които са били направени през средните векове. Те са едни от най-големите в цялата страна. От епохата на Ренесанса са останали красиви сгради и много каменни портали. От историческите паметници от бароковата епоха най-значителният е сградата на епископството. В края на деветнадесети век в Пилзен е била построена третата по големина синагога в света. По това време на мястото на разрушена средновековна кула са изградени градският парк и разкошни градини.

През 976 година за пръв път в исторически документи се споменава град Пилзен. През 992 година е основан малък манастир в селището. През 1295 година по заповед на крал Венцеслас Втори е изграден град Нов Пилзен (New Plzen). Той се състоял от петнадесет улици и площад.

През 1370 година е спомената за първи път пивоварната в град Пилзен. Историческият документ, който съдържа този факт, е подпечатан с най-стария печат на града. През четиринадесети век в града се появява латинско училище. Градът не веднъж е бил обсаждан от различни нашественици. През 1468 година в Пилзен е отпечатана пъrвата чешка книга.

Пивоварна в Пилзен

Шестнадесети век е труден за града, тъй като две трети от Пилзен са унищожени от голям пожар. През 1599 година градът временно е обявен за столица на държавата, тъй като императорското семейство се спасява в него от чумната епидемия. През седемнадесети век чумата атакува Пилзен.

От онова време е запазена колоната на чумата, която се извисява на площада и е първият бароков паметник в града. През 1795 година се разрушават градските стени, а в началото на деветнадесети век е основан Философският институт.

През 1842 година модернизираната градска пивоварна започва производството на висококачествена бира. През 1918 година градът става печално известен, след като се открива стрелба по деца и шест от тях стават жертва на куршумите. При бомбардирането на града през 1942 година са унищожени седем хиляди къщи и около хиляда човека са убити. През 1945 година американската армия освобождава града от нацистката (Nazi) окупация.

Гербът на града първоначално е бил сива хрътка на червен фон, но през петнадесети век на него се появява и златна камила на зелен фон. В средата на века са добавени и два златни ключа на сребърен фон и орел на златен фон.

В Пилзен могат да се посетят синагогата, музеят на пивоварните, готическата катедрала на Свети Вартоломей, средновековният подземен лабиринт с гробници, който е дълъг над двадесет километра, зоопаркът и ботаническата градина.

Зоопаркът в Пилзен е вторият създаден в страната зоопарк и единственият зоопарк, който има и ботаническа градина. В града може да се види и музеят на Шкода. Колоната на чумата и музеят на западна Бохемия също са сред интересните за туристите забележителности.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
василева
василева
28.08.2013 17:03
МНОГО МИ ХАРЕСА И ПОМОГНА.СКОРО ЩЕ ХОДЯ В ПИЛЗЕН И ПОСЛЕ ЩЕ СПОДЕЛЯ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ.
0
0