Сирмионе

Град Сирмионе в Италия

Сирмионе (Sirmione) е град в Северна Италия, разположен на брега на езерото Гарда (Lago di Garda). Макар и малко градчето притежава достатъчно очарование и забележителности, с които привлича своите туристи.

Смята се, че Сирмионе съществува от неолита, като разкопките показват, че е бил малко рибарско селце. Обитателите му са живели в къщи на кокили. Подобни праисторически селища в подножието на Алпите са обявени за световно и културно наследство от ЮНЕСКО през 2011 година.

Градът има свой исторически център, който се намира на полуостров Сирмио (Sirmio) и се простира на 2.5 км. навътре е езерото, сякаш го разделя на две. С течение на времето старият град на Сирмионе се е превърнал в негова емблема и едно от най-интересните места, които трябва да се посетят.

Разположението на Сирмионе е предполагало специално военно и стратегическо значение в исторически план. Доказателство за това е замъкът Скалигер (Rocca Scaligera). Замъкът е построен като укрепление от една от най-големите фамилии във Верона - дела Скала.

Сирмионе на езерото Гарда

В края на 12 век, Мастино дела Скала преустройва малката независима крепост и я превръща във велик средновековен замък, израз на голямото му богатство и власт. Днес замъкът е реставриран и е привлекателна забележителност за туристите.

Не само сега, но и в миналото красотата и задушевната атмосфера на Сирмионе са привличали много хора. Някои от богатите римски семейства са строили свои ваканционни вили в края на полуострова. Една от тях е запазена и до днес и се нарича "Пещерата на Катул" (Le Grotte di Catullo).

Много от хората смятат, че вилата е принадлежала на римския поет Катул, но според археологическите разкопки има несъответствие в годините на строежа на вилата и живота на поета. "Пещерата на Катул" е от най-голямата патрицианска вила, открита в Северна Италия, която свидетелства за богатството и лукса в онези дни. Към пещерата има музей, където са изложени интересните археологически находки.

Замъкът Сирмионе

Освен замъка и пещерата, любителите на историята могат да посетят две красиви средновековни църкви, които са запазени и до днес. Църквата "Санта Мария Маджоре" (Santa Maria Maggiore) е построена на малък хълм в източната част на полуострова. В нея може да се разгледат стенописи, които са запазени от 15 век.

Църквата "Свети Петър" (San Pietro)се намира в северната част на полуострова. В "Свети Петър" може да се видят фрески и стенописи от 12 век, когато е построена църквата.

Сирмионе е известен не само със своите исторически забележителности, но и с термалните си извори. С високо минерално съдържание и подходяща температура, термалните извори са чудесно решение както за здравето, така и за отмора. Не случайно наричат Сирмионе СПА центърът на Италия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати