Червено море

Червено море

Червено море е вътрешно море на Индийския океан. Именно заради това то е обект на интерес от много туристи. Вътрешно море означава, че в него не се влива нито една река, която да носи със себе си пясък и тиня. Водата на Червено море е кристално синя и то в никакъв случай не е червено. Намира се в тектонската падина между Азия и Африка.

На юг е свързано с Индийския океан, а на север със Синайски полуостров, заливът Акаба и Суецки канал. От туриситческа гледна точка, най-лесно се достига до него от бреговете на Египет. Има чартърни полети до до Хургада (допреди 30 год. представляващо бедно рибарско селище)- курорт, приютил на територията си едни от най-известните хотелски вериги, сред които са Шератон, Хилтън, Фор сийзънс и др.

Крайбрежие на Червено море

Наблюдавано от брега, морето е изключително синьо и местните жители вярват, че поради чистата си вода, небето всъщност се отразява в бялото му дъно. На 20 м. дълбочина без проблем се виждат коралите и белият коралов пясък.

Климатът тук е топъл и сух. През август - най-топлият месец- температурата на въздуха не надвишава 35-40 градуса, а в периода декември-януари, когато е и най-студено, е около 20-25 градуса. През лятото не е подходящ сезона за туристи, тъй като макар нощните температури да падат с 7-8 градуса, още през месец март става твърде горещо, а през август- непоносимо. Наплива от туристи по това време значително намалява.

Със своите 38-42 грама сол на литър при средна соленост от около 35 гр. соленост на океаните на литър, Червено море е едно от най-солените морета. Освен това водата на това море е изключително топла- даже и през зимата температурата на морската вода рядко пада по 22 градуса. Необичайното тук е, че даже и в най-дълбоките си части, температурите остават почти непроменени. Именно високите температури на морската вода са причина разнообразието на флората и фауната да бъдат застрашени.

Корали в Червено море

От историческа гледна точка „Bahr el Ahmar”, както местните наричат своето море, е относително младо. То се е сътворило преди едва 25 милиона години от разделянето на африканската от азиатската континентална плоча. И днес регионът е доста нестабилен - всяка година плочите се разместват лека-полека една от друга - около 5 мм. на юг и 15 мм. на север. Смята се, че след много, много милиони години тук -на това място- ще се появи нов океан, свързващ Африка и Азия.

Макар морето да е по-скоро малко - на север е едва 180 километра широко, а на юг - точно 360 км, - то достига дълбочина от 2000 метра. Общата повърхност на морето е около 44 000 кв.км, което по големина го прави приблизително, колкото е площта на Швейцария.

По дължина най-голямата брегова ивица на Червено море принадлежи на Саудитска Арабия. Там все още туристите са рядкост. Макар да има фирми, предлагащи дори подводни спортове там, тази дестинация си остава забулена в тайна. Други държави, имащи достъп до Червено море са Судан, Еритрея, Йемен и Джибути. На север то има две малки разклонения- северозападното завършва със Суецкия залив, а на североизток е Акаба. От тази страна на Червено море освен Египет и Саудитска Арабия, излаз имат и Израел, и Йордания.

Шарм ел Шейх, Червено море

Защо морето се нарича червено?

Има няколко теории по този въпрос. Според някои учени е възможно Червено море да е кръстено по този начин заради водораслите, които по време на цъфтежа си се оцветяват в червено. Те плуват точно под повърхността на водата и така я правят да изглежда червена. Но даже и тези цъфтежи се случват рядко и доста неравномерно.

Възможно е и мореплаватели, пътували из тези води, да са нарекли морето Червено море, заради цвета на заобикалящите го червени скали.

Иранските мореплаватели наименували небесните посоки с цветове. За юг те определили червения цвят, а от тяхна гледна точка морето се намирало южно от техните земи.

Днес Червено море играе ролята не само на търговска улица - огромни танкери от арабския свят го пресичат по посока към Средиземноморието, но е и предизвикателство за жадуващите за разнообразие туристи, дошли да се насладят на неговите необичайно сини и бистри води.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати