Измир

Измир

Измир е третият по големина град в Турция и второто по големина пристанище. Намира се на брега на Егейско море, в края на дълъг и тесен залив. Измир е и областен център на областта Измир.

Климатът в Измир е мек, а през лятото макар и да е горещо, винаги има постоянен морски бриз. Тук през юни-юли се провежда Международния фестивал на изкуството, а през август-септември се състои Международния панаир.

Най-ранните данни за Измир са от третото хилядолетие пр. Хр., когато на мястото на днешния квартал Найраклъ, се изгражда първото селище. През този период Измир и Троя са смятани за най-развитите градове в западна Анатолия. Някъде около 1500 г пр. Хр. Измир влиза в империята на хетите, а през първото хилядолетие пр. Хр става най-важния град в границите на Йонийската Федерация. По онова време градът е известен под името Смирна. Смята се, че именно по тогава тук е живял и творил Омир, макар да има още шест други града, които претендират да са родно място на писателя.

Около 600 г.пр. Хр. лидийците завземат града и той запада, превръщайки се в обикновено селище.

Измир, Турция

По времето на Александър Велики тук се построява нов град, а в годините на римска власт Измир изживява своя втори възход. Изключение прави само заметресението през 178 год, което срива изцяло града. Наложило се император Марк Аврелий да вземе съдбата на Измир в свои ръце и така се стигнало до пълното му възстановяване и обновяване.

Следват години, в които града ту е влизал в границите на Османската империя, ту в пределите на Византийската.

През 1415г. Измир е включен в османската империя от султан Мехмед Челеби. Погледнато в исторически план може би най-критични години за Измир са били тези около 1676 г.- годината на чумата, земетресението от 1688 и пожарът от 1743г.

Днес жителите на Измир наброяват 3 500 000, които живеят в девет отделни квартали. Хората тук се отнасят с уважение както към ориенталския бит и култура, така и към европейския начин на живот. Тук живеят голям брой англичани, французи и германци.

Сред големите забележителности на Измир е часовниковата кула, която е направена в чест на 25-тата годишнина от властването на император Абдулхамид Втори. Намира се в центъра площада, на конака.

Град Измир

Гробницата на Тантал трябва също да бъде посетена. Това е паметник на божеството Тантал, което според гръцката митология е наказано да обитава най-дълбоките земи на подземното царство.

В града се намират много впечатляващи музеи, които предлагат изложения на археологическите, етнографските и търговските аспекти от историята на Измир.

Градът разполага с три замъка и с 9 синагоги, построени през различните периоди от създаването му.

Каменният фонтан на Смирна - също една забележителност, която трябва да се посети, е построен през първата половина на 7в. пр. Хр., което го прави най-старата постройка от древен Измир.

Красивото курортно селище Чешме, което е разположено на върха на полуостров, който е част от залива на Измир, е номинирано за едно от най-луксозните курортни селища в света.

Особено интересен е централният пазар в града, който представлява смесица от арабски и християнски култури. Впечатляваща е старата част на пазара "Кемералтъ", която е построена още по Византийско време. Доста специалисти смятат, че този пазар е сред първите модели на известните днес молове, които са изградени от бетон и стъкло.

В наши дни в Измир ежегодно се внедряват нови проекти и се правят сериозни архитектурни промени с цел да се измени архитектурния облик на града и той да придобие нов, съвременен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати