Нюкасъл

20.02.2013
Нюкасъл

Нюкасъл е град в Северна Англия, който се намира в общинското графство Тайн и Уиър. Цялото му име е Нюкасъл ъпон Тайн (Newcastle upon Tyne).

Град Нюкасъл има богата и пъстра история, започваща с първите заселници в региона, дошли и около 5000 г. пр. Хр. Градът е разположен на река Тайн и неговата съдба е свързана с построяването на първия мост над реката, който римляните нарекли Понс Елиус.

Нормадите разбрали стратегическата значимост на съоръжението и през 1080г. на същото място построили дървено укрепление с кула, т.е. "нов дворец" (това означава в превод името Newcastle), като дървото по-късно било заменено с камък. През 13 в. и 14 в. се добавят и крепостните стени.

През Средновековието Нюкасъл се превръща във важен търговски център, а поради ранния износ на въглища и свързаните с него приходи градът забогатява. През 17в. тук започва корабостроенето и за известно време 25% от всички кораби наоколо се произвеждат в Нюкасъл и околностите му.

Нюкасъл

Голяма част от днешната форма и структура на града се изгражда през 19 в. Центърът е обновен, отварят се Минния институт, колежът Дъръм, намиращ се на около 20км. от града, колежа по медицина, както и многобройни театри, офиси и магазини.

Днес Нюкасъл е значим индустриален и транспортен център, известен с машините и лекарства си, както и с изключителната си тъмна бира Newcastle Brown Ale. През 2010 г. тук живеят около 292 200 души.

Забележителности в Нюкасъл:

Река Тайн е опасана от седем моста, най-известният от които е може би построеният през периода 1925-1928 мост Тайн. Другите известни мостове са Хай Левъл Бридж, който е произведение на Робърт Стивънсън (първият мост по рода си, направен на две части: горната част е предназначена за минаване на влакове, а долната за коли) и Гейтсхед Милениум Бридж, изграден в началото на 21 в.

Можете да посетите останалата почти непокътната част на градската стена от 13 в. и паметника на Грей, който се издига на 41 метра над града. Той е направен през 1838г. в почит на Чарлс Грей, британски министър-председател от средата на 19 век, който е автор на законодателни промени в избирателните закони от 1832 година, в резултат на които кръгът на представените в Парламента групи от население се разширява. Чаят Earl Grey е кръстен на него, тъй като той го е популяризирал в Англия след като го е получил като дипломатически подарък.

Нюкасъл

Известни са катедралата Св. Никола, датираща от 14 в.и римокатолическата катедрала Marienkathedrale от 1844 г.

Нюкасъл разполага с много галерии и музеи, по-интересните от които са Baltic Centre for Contemporary Art- галерия с невероятни творби на изкуството, които през определен период се сменят и галерията Laing Art Gallery, в която има творби на Рембранд, Реноар и Ван Гог.

В Нюкасъл има красиви паркове, най-забележителните от които са Jesmond Dene и Leazes Park.

Тук се намира седалището на университета Нюкасъл от 1851 и кралското училище по граматика, датиращо от 1525 г.

Нюкасъл е град с вековни спортни традиции, от които произлиза и футболния отбор Нюкасъл, който е създаден през 1892. Оттогава до днес отборът има четири победи в Шампионска лига и шест FA купи. Известни са и отборът по ръгби на града - Newcastle Falcons, отборът по баскетбол- Newcastle Eagles и отборът по хокей на лед - Newcastle Vipers.

Нюкасъл е известен и с нощния си живот, който кипи из многобройните пъбове, барове и нощни клубове около Биг Маркет и в центъра по крайбрежните улици.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати