Морската градина във Варна

15.10.2013
Морска градина Варна

Морската градина във Варна е известна още като Приморски парк и се намира в близост до парка Евксиноград. Морската градина е една от знаковите забележителности на град Варна, известен като морската столица на България.

Морската градина във Варна се простира на площ над 600 декара. Приморският парк е място, където през лятото се случват много културни събития. За това спомагат трите сцени, които са построени в парка – това са сцена „Амфитеатър”, Летният театър и сцена „Раковина”. Всяка година в морската градина се разхождат над половин милион души – местни жители и туристи от различни краища на света.

Историята на красивата морска градина започва през деветнадесети век, когато тя е била доста малка. Намирала се е извън града, вм близост до кланиците. През шестдесетте години на деветнадесети век мястото, което представлявало не повече от десет декара, било обособено като зеленчукова и овощна градина. В нея се отглеждали различни видове дървета, имало и зеленчукови лехи. Тази площ се разширява през 1881 година до над 25 декара, като се засаждат много декоративни дървета.

Варна Морска градина

Това става по настояването на тогавашния кмет на Варна – Михаил Колони. Морската градина постепенно се превръща в истински парк от европейски тип, като в него постоянно се засаждат все по-интересни и редки растения. Те се докарват от различни места в страната, както и от други държави. Започва изграждането и на водоскоци, фонтани и чешмички.

Следва изграждане на алея на великите българи, които са признати за едни от най-важните културни и политически дейци в историята на държавата. Поставени са паметници на много писатели, революционни деятели и просветители.

В началото на двадесети век започва изграждането на варненския Аквариум, след това се изграждат спортни съоръжения. През шестдесетте години е създаден и зоопаркът на Варна, както и астрономическа обсерватория с планетариум, както и природо-научен музей. В приморския парк се намира и музеят на военно-морския флот, създаден в средата на двадесети век.

Морска градина във Варна

В морската градина във Варна е създадена и алея на космонавтите – иглолистни дървета, посадени от руски и български космонавти. В морската градина се намира и делфинариумът, който привлича малки и големи почитатели на умните бозайници. Те редовно представят уменията си пред широка публика.

Шоуто на делфините се озвучава едновременно на български, немски, английски и руски. Делфините представят акробатични номера и баланс, както и игри с посетителите. Освен по време на шоуто, делфините могат да бъдат наблюдавани и в демонстрационен басейн.

В морската градина има и красиво езеро, където желаещите да карат водно колело могат да разгледат разкошната растителност на парка, докато се плъзгат по водната повърхност.

В Приморския парк има и алея с плочи с пръст от различни места в България, които са важни от историческа гледна точка.

В Приморския парк има слънчев часовник, който се намира в близост до обсерваторията. Морската градина предлага на посетителите и плувен комплекс с два открити и един закрит басейн.

3.3
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати