Природен парк Витоша

28.12.2012
Морените на Витоша

Природен парк Витоша (Vitosha) е обявен за национален парк през 1933 година. Планината Витоша се намира точно до столицата на България – София. Планината става популярна в края на деветнадесети век. Тогава столичните интелектуалци са започнали да организират излети до планината.

Постепенно тя се е превърнала в любимо място за разходка на столичани. По онова време територията на парк Витоша е била над 6000 хектара, а днес тя е малко над 27 000 хектара. От тази площ над петдесет процента са гори, а останалото са поляни. През 1935 година част от парка е била превърната в пасище за околните села.

През 1936 година парк Витоша придобива статут на народен парк. Постепенно паркът разширява границите си, като в него се включват и защитени територии. Такава територия е Бистришко бранище (Bistrishko branishte). То се намира на североизточния склон на планина Витоша и е създаден с цел запазването на иглолистна гора.

В природен парк Витоша има смърчови, букови и лескови гори. В парка има много скали, както и доста каменни реки, най-голямата от които е каменната река Златните мостове (Zlatnite mostove). В природен парк Витоша има и 144 хектара торфища, които също са защитена местност. Вододайните територии в природен парк Витоша са недостъпни за туристи.

Природен парк Витоша е с прохладен климат, като през зимата температурата достига до минус пет градуса, а през лятото – около петнадесет градуса.

От Витоша

Природен парк Витоша е богат на много реки, водопади и извори. В природния парк има много различни растителни и животински видове. Тук има много видове безгръбначни животни, които се срещат единствено и само в природен парк Витоша. Някои ракообразни, които живеят в любопитните пещери на природния парк, не се срещат никъде другаде. Всички пещерни животински видове са защитени от закона. Един от характерните видове насекоми е червената горска мравка.

В природен парк Витоша има над 200 вида птици. Често е срещан големият пъстър кълвач, както и черният кълвач, има различни видове мишелови и ястреби, кукумявки и сови. Царският орел, който е обитавал в миналото Витоша, е изчезнал заради наплива от туристи. В природен парк Витоша няма много риби, среща се само пъстърва.

Черни връх

От животинските видове в природен парк Витоша са представени дивите прасета, вълците, мечките, благородните елени, зайците и лисиците, които намаляват постоянно заради бракониерите. В природния парк има също така диви котки и видри, а също така и много видове прилепи. В природния парк са правени опити да се приспособят други видове животни, нехарактерни за района. Те обаче са изчезвали скоро след докарването им в парка. Повече от десет години вече в природен парк Витоша работи програмата за възстановяване на популацията на дивите кози.

Природен парк Витоша е любим на гъбарите, тъй като тук растат над осемстотин вида гъби. Много хора пристигат в природния парк Витоша, за да берат боровинки. В парка има много малини и къпини, както и много видове билки.

В природния парк има археологически паметници, като един от най-важните е голямата надгробна могила, както и останки от древно светилище. Има и различни останки от средновековни крепости.

4
Общо гласували: 15
5 6
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати