Карпатите

Нина 2Нина 2
Новак
748
Карпатите

Карпатите (Carpathians), известни също така и като Карпатските планини са разположени в Източна и Централна Европа. Карпатите представляват планинска арка, която е втората по дължина планинска верига в целия свят. Тази арка е с дължина над 1500 километра.

Карпатите се простират на територията на седем европейски страни. Тази величествена планина се простира в Унгария, Чешката Република, Полша, Украйна, Словакия, Румъния и Австрия. На Румъния се пада над половината от Карпатите.

Планинската верига се простира на над 200 000 квадратни километра площ. Част от водоснабдяването в страните, през които преминава планинската верига, се осигурява от Карпатските планини.

Карпатски планини

В Карпатите вали много дъжд – повече, отколкото в околните местности, което води до добро развитие на фауната и флората в планината. Величествената планинска верига изобилства и от редица минерални извори, както и от термални води, които са известни със здравословното си въздействие върху човешкия организъм.

В Карпатите има изобилие от различни видове растения и животни. Карпатите са известни с разкошните диви нарциси, които през пролетта покриват поляните с цветен килим. В планината често се срещат рисове, вълци и мечки, за които девствените гори са уютен дом.

В Карпатите живеят много видове птици и доста по-дребни бозайници. Тук могат да се срещнат мармоти и бобри, за които условията в планината са перфектни. В Карпатите се срещат различни видове елени, диви котки, лисици и невестулки.

Планина Карпати

Туристи от цял свят пристигат в Карпатите, тъй като планината предлага приказни условия за почивка. Вековни дървета, кристално чисти реки и езера с прозрачни води, в комбинация с ромона на водопади и прекрасния ландшафт представляват невероятна гледка.

Въздухът в Карпатите е невероятен, защото планината е наистина дива и недокосната. Много хора пристигат в планината, за да се заредят със здраве от чистия въздух на Карпатите. В планината има балнеологични курорти.

Туристите могат да се наслаждават на риболов, разходки и чудесно прекарване на свеж въздух. Карпатите са любими на туристите и заради невероятните възможности за зимни спортове. Планината предлага много писти за почитателите на спусканията със ски и сноуборд.

Карпатите се делят териториално на три части – това са Западните Карпати, които се разполагат на територията на Полша, Словакия и Чехия и Унгария, Източните Карпати – те са на територията на Сърбия и Румъния, както и Централните Карпати. Те се простират на територията на Румъния, Украйна, Словакия и Полша. В Словакия се намира най-високата точка на Карпатите – връх Герлаховски щит (Gerlach), която се издига на височина 2655 метра.

В Карпатите има разкошни дъхави поляни, красиви долини и гъсти гори. Благодарение на голямото количество валежи планината е дом за много растения, част от които могат да бъдат срещнати само на територията на Карпатите. Планината е покрита с иглолистни и широколистни гори, преобладават боровете, елхите, дъбовете, ореховите дървета и ясените, има и череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати