Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Балатон

Езерото Балатон

Нина 2Нина 2
Новак
748
Езерото Балатон

Езерото Балатон (Balaton) се намира в Унгария (Hungary) и е известно като Перлата на Унгария, а също така и като Унгарското море.

Езерото Балатон е най-голямото езеро на територията на цяла Централна Европа. В езерото се влива река Зала. Езерото Балатон е дълго 77 километра.

Езеро Балатон е със средна дълбочина малко над три метра, а максималната му дълбочина е над 12 метра. Дълбочината на езерото е различна на северния и южния му бряг. В северната част на езерото на разстояние около 20 метра от брега дълбочината стига до два метра. На южния бряг водата стига до коленете, дори да се отдалечите на повече от двеста метра разстояние.

Езеро Балатон

Дъното на езерото е покрито с кадифено мек пясък. Водата в езерото е чиста, но не е напълно прозрачна, защото съдържа планктон. Той има важна роля в екосистемата на езерото. Балатон редовно се самопречиства. Езерото Балатон се простира на 592 квадратни километра площ, а крайбрежието му заема 236 километра.

Заради великолепната природа и голямото количество лечебни извори регионът на езеро Балатон е един от най-посещаваните в цяла Унгария. Край езерото са създадени идеални условия за почивка както за семейства, така и за компании и за романтично настроени двойки. На брега има изобилие от велоалеи, тъй като в района е много популярен велотуризмът.

Езерото Балатон, Унгария

В северозападната част на езеро Балатон се намира термалният извор Хевиз (Heviz), който е известен с това, че спомага за лекуването на заболявания на опорно-двигателната система. Хевиз привлича желаещи да се лекуват от цяла Европа. Температурата в гейзера достига до 38 градуса. Целебната вода спомага за лечение на ревматизъм, мускулни и нервни заболявания, както и на някои гинекологични заболявания.

Хевиз е станал популярен сред аристокрацията в Унгария още през деветнадесети век. Популярността и посещаемостта на курорта нараснала след прокарването на железопътни релси. През седемдесетте години на двадесети век езеро Балатон се превръща в изключително популярна туристическа дестинация, както за унгарците, така и за чужденците.

Езерото Балатон в Унгария

Езеро Балатон става известно и като място за срещи между членове на семейства и приятели, разделени от Берлинската стена, които пристигали край езерото от Източна и Западна Германия.

Чистата топла вода на езерото и живописните пейзажи на крайбрежието в комбинация с лечебните извори са направили Балатон една от най-популярните дестинации в Европа. Около езерото има красиви села, старинни сгради и разкошни лозя. Край езерото климатът е умерено-континентален. През лятото температурата на водата в езерото стига до 29 градуса.

В периода от май до септември всяка седмица край езерото се организират интересни мероприятия – фестивали, исторически игри, фолклорни срещи. Край езерото се провежда годишен бал, който е голямото събитие тук повече от сто и петдесет години.

Туристите имат прекрасни възможности за активна почивка край езеро Балатон. Те могат да се насладят на конна езда, риболов, тенис, мини голф, стрелба, сърфиране. На Балатон се провеждат редовно състезания между плавателни съдове с платна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати