Доха

Нина 2Нина 2
Новак
748
Доха

Доха (Doha) е град в Катар (Qatar) с население от над 999 000 души. Доха е столица на държавата. Името на града на арабски означава голямо дърво. Град Доха е разположен на Персийския залив (Persian). В град Доха се намира седалището на правителството на страната. Първоначалното име на града е било Ал-Бидда (Al-Bidda).

Град Доха е най-големият град в Катар. На територията на Доха има много забележителности, които привличат туристите. В града пристигат много туристи от цял свят благодарение на международното летище.

Доха се споменава като Ал Бидда за пръв път в писмен документ в края на осемнадесети век. По това време това все още не е голям град. Той е бил известен сред местните и с името Гутур (Guttur). По това време селището няма достъп до питейна вода в рамките на границите си, и заради това се е смятало, че не може да издържи евентуално нападение. Тогава в селото са живеели не повече от триста човека.

През 1821 година селището е нападнато от британци, а през 1841 година са му нанесени сериозни щети заради Судански (Sudanese) управник, който по това време управлявал Ал Бида. През 1847 година Ал Бида е напълно разрушен заради смъртта на един от най-важните хора в него, загинал в битка с бойци от Бахрейн (Bahrain).

Кей в Доха, Катар

През 1882 година на мястото, където днес се намира югоизточната част на града, се издига могъща крепост с името Ал Уажба (Al Wajbah) и около нея започва възстановяването на града. През 1916 година градът е обявен за столица на Катар, който по това време е протекторат на Британската корона. През 1971 година, след като се обявява независимостта на Катар, Доха е официално обявена за столица.

През 1917 година в центъра на Доха е построена крепостта Ал Куут (Al Koot). През двадесети век жителите на Доха преживяват благодарение на риболов и на лова на перли. По това време в града живеят не повече от 13 000 жители. През тридесетте години на двадесети век икономиката на града търпи сериозни щети, защото естествените перли се изместват от доста по-евтините култивирани. След това обаче в района на Доха е открит нефт и икономиката на града се съживява бързо.

Стария град на Доха

В град Доха днес живеят предимно емигранти, които се радват на добрия стандарт на живот. Доха е известен като център на рибна и нефтена промишленост. Столицата на Катар заслужено е обявена за икономически център на държавата. Освен това градът има и славата на туристически център.

Една от основните забележителности на град Доха е университетът на Катар, който е бил открит през 1971 година, а също така и националният музей на Катар.

Друга забележителност на Доха е старинната крепост Ал Куут, в която се провеждат различни интересни събития и изложби. В близост до града е разположен зоопарк, който дава възможност на посетителите да видят с очите си редки видове животни, птици и змии. За децата е създаден парк с атракциони Aladdin’s Kingdom.

Туристите са най-много от април до май, когато е най-доброто време за почивка в Доха. В този период климатът е най-благоприятен. През лятото температурите в града стигат до четиридесет градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати