Тихия Океан

Тихия океан

Със своята площ от 169, 2 милиона квадратни километра, Тихият океан е най-големият океан на Земята. Той заема 30 % от нейната обща площ и 46 % от общата й водна повърхност. Намира се е между Азия и Австралия, Америка, Северния ледовит океан и Южния океан. Разделен е на две части от Екватора - Северен Тих океан и Южен Тих океан.

Тихият океан е открит в Европа в началото на 16 в. от испанския мореплавател Васко Нунес де Балбоа, който го нарича Южно море. Днешното си име Тихият океан получава от португалеца Фернандо Магелан, който успешно успява да се пребори с водната стихия, навлизайки през Магелановия проход в бурните води на океана.

В Тихият океан има около 20 000 острови, най-големият от които е Нова Гвинея. Някога той е бил свързан с Австралия.

Релефът на океана е определен от учените като сложен. Дъното му е осеяно от котловини, дълбоководни океански падини и каньони.

Острови в Тихия океан

Тихият океан и много дълбок и затова трудно могат да се експлоатират неговите минерални богатства. Нефт и природен газ се добиват предимно в Австралия и Нова Зеландия, а перли по крайбрежието на Япония, Австралия, Папуа-Нова Гвинея, Панама, Никарагуа и Филипините.

Интересен маршрут, привличащ много туристи към Тихия океан, е обиколката с кораб от Сиатъл до Аляска. Ще откриете свят на фиорди, гърбати китове и древни ледници по време на пътуването през крайбрежната дива пустош на Северна Америка. Круизът започва или в Сиатъл, или във Ванкувър, и се насочва на север по така наречения Вътрешен проток с дължина 1600 метра - мрежа от морски канали между материка на Британска Колумбия и тясната ивица на Югоизточна Аляска.

От двете страни на протока се намира Националната гора "Тонгас" с вековни иглолистни и широколистни дървета. Още по на север навлизате в Ледниковия залив, където в морето опират 16 ледника. Корабът спира и в крайбрежни градове, всяко от които е скътано около пристанището и могат да се видят тотемните стълбове на индианците, останки от златната треска и кубетата на руския източноправославен храм.

За най-добрите кораби трябва да запазите места една година предварително, а самата обиколка продължава от една до две седмици. Най-доброто време е през май и септември, когато времето е меко и приятно. В краят на сезона на круизите по корабите има по-малко хора и е доста по-спокойно.

Големият бариерен риф

Освен с круизи, Тихият океан може да бъде разгледан и със самолет. От въздуха океанът се вижда във всички оттенъци на синьото и зеленото.

Хубава екскурзия може да се направи със самолет по Кораловия път, Полинезия. Така ще съчетаете полета със спирките за почивка на някои от най-идиличните острови в южната част на Тихия океан. Докато изминавате легендарния Коралов път от Окланд, Нова Зеландия, до Таити във Френска Полинезия, откривате защо навремето са го смятали за най-романтичното въздушно приключение в света.

Щом се приземите в Нади на Фиджи, се вливате в легиона гмуркачи, носещи се полека над кораловите рифове, откъдето идва името на маршрута. След като се отправите към Апия на Самоа, ще видите усмихнати островитяни. На Ротонга, столицата на островите на Кук, можете да поплувате във водите на някоя лагуна със ситен бял пясък.

Последната спирка по този маршрут е Папеете на Таити, най-големият от островите във Френска Полинезия. На Таити, където са се слели полинезийското, таитянското, европейското и азиатското влияние ще се заплените от заразителното обаяние на острова.

Разстоянието на този маршрут е около 7560 км. Предвидете си три седмици: по една за Фиджи, островите Кук и Френска Полинезия. Трябва да планирате резервациите си доста преди посещението си. Най-подходящото време за този маршрут е през зимата - от май до края на октомври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати