Загреб

Град Загреб

Загреб е столицата и най-големият град на Република Хърватия и се намира в северозападната част на страната. Разположен е по поречието на река Сава, която тече по южните склонове на планината Медведница. Хърватската столица се намира на височина от приблизително 122 м. над морското равнище. През 2011 г., жителите на Загреб са наброявали 792 875.

Най-старото селище в близост до Загреб е римският град Андаутония- сега наречено Скитарево. То датира от 1-ви век от н.е. и е въздигнато с цел да се намира край река Сава и да кореспондира с главния римски път Сисак -Птуи (Сисция-Петовио. По намерените артефакти може да се заключи, че Андаутония е бил значим административен, икономически, културен и религиозен център.

Централната градска улица е постлана красиво с каменни плочи, а някога наоколо са се издигали величествени аркади. В източната зона на улицата са се разполагали градските бани (терми), снабдени с полукръгъл басейн, отводнителни канали и централна отоплителна система. В близост са намерени две монументални сгради, а забележителните мозайки, стенописи и каменни прагове, сочат, че обзавеждането им е било направено с вкус и внимание към детайла.

По време на преселение на народите, случило се в периода на края на 4-ти и началото на 5-ти век, градът е бил опустошен. Първата документирана поява на името Загреб датира от 1094 г. По това време градът е съществувал, разделен на два различни градски района: по-малък- Източен Каптол и Градец. Първият бил обитаван предимно от свещеници, а днес на негова територия се издига най-голямата катедрала, известна с високите си 105 м. кули. Западният район- Градец, пък бил населен основно от фермери и търговци. Загреб е окончателно обединен през 1851 г. от Йосип Елачич фон Бужим, а в негова чест е именуван главният градски площад. През периода на съществуването на бивша Югославия, когато Хърватия не е самостоятелна държава, Загреб остава важен икономически център и е вторият по големина град.

Загреб

Модерен Загреб

В района между железопътната линия и подстъпите към река Сава се наблюдава строителен бум след Втората световна война. През 1950-те година издигането на нови жилищни комплекси на юг от река Сава се превръща в изграждането на Нови Загреб, първоначално наречен "Južni Zagreb" (Южен Загреб). Местността постепенно се разширява на запад и на изток и включва: Дъбрава, Блато, Ярун и други селища. Центърът на товарния железопътен транспорт и международното летище „Плесо” са построени на юг от река Сава. Най-голямата индустриална зона „Žitnjak”/”Житняк”, в югоизточната част на града, представлява разширение на индустриалните зони в източните покрайнини, между регионите Сава и Пригорие.

Загреб е бил избиран за домакин на Лятната универсиада през 1987 година. В южната част на столицата е разположено красивото езеро Ярун. То е обожавано местенце и "съсредоточие" за излет, почивка и забавление от хърватите. Може да се практикуват на водите му дори уиндсърфинг и гребане. По крайбрежието на езерото има редица кокетни заведения, които никога не остават празни.

Многобройните магазинчета, малки бутици, складове и търговски центрове предлагат голямо разнообразие на качествени дрехи, козметични продукти, артикули за бита и сувенири. Някои от тях са занаятчийско направени произведения от кристал, порцелан и керамика, плетените сламени кошници и др. По централните улици на Загреб се продават най-изисканите хърватски вина и изкусителни гастрономични деликатеси.

Известните сувенири в Загреб, които трябва да се поместят в багажа на всеки средностатистически пътешественик, са: вратовръзка- тип шалче и химикалка. Първият аксесоар, наречен „cravat„ и кръстен на хърватите, води историята си от Тридесетгодишната война през 17-ти век, когато местните завързвали и носили шалчета около врата си. Вторият задължителен сувенир, който може да закупите, е така популярната ни химикалка. Тя е изобретение на Славолюб Едуард Пенкала, който е по националност хърватин.

Главна улица в Загреб

Много ресторанти в Загреб предлагат разнообразни специалитети от националната и международна кухня. Едни от местните кулинарни изкушения, които заслужават да бъдат опитани, са: пуйка, патица или гъска с mlinci (вид паста), štrukli (тестено изделие със сирене, яйца и сметана), vrhnje (извара със сметана) и orehnjača (традиционно орехово руло).

Загреб е важен туристически център за много пътници. Той е пресечна точка на планираните им пътешествия от Западна и Централна Европа към Адриатическо море. Градът е пленително място за почивка и развлечение. От края на войната Загреб е привличал близо един милион посетители годишно- главно от Австрия, Германия и Италия. Градът става все по-популярен. Очарованите от прекрасните пейзажи, исторически сгради и музеи в Загреб, не спират своето приключение в опознаването на Хърватия само до столицата, а продължават да събират слънчево впечатление от адриатическото крайбрежие и старите възрожденски градове като Дубровник, Сплит и Задар.

Има много интересни забележителности, които могат да видят туристите в Загреб, като например: двете статуи на Св. Георги. Едната се намира на площад "Маршал Тито"- име предизвикващо неведнъж сред хърватската общественост дискусии за това дали не е по-добре да бъде сменено, защото е дадено в чест на държавник с противоречива политическа биография и който е свързван с липсата на самостоятелна хърватска държава. Другата скулптура на св. Георги е издигната при Каменита врата.

На улица „Боговичева” в столицата е поставена арт инсталация. Повечето хора не знаят какво символизира, а необичайното й име- „приземеното слънце”, още повече разпалва въпросите им. Цялата е изографисана и подписана с всякакви бележки. Всъщност инсталацията представлява макет на Слънцето, свързан с планетите, разположени по целия Загреб в относителен мащаб с размера му.

Всяка събота (от април до края на септември), на площад "Сан Марко", в горната част на Загреб, туристите могат да се срещнат с членове на Ордена на "Сребърният дракон” (Red Srebrnog Zmaja), които пресъздават в актьорска постановка известни исторически конфликти между двете части на стария град- Градец и Каптол. Това е едно неописуемо вълнение, което позволява на всички посетители да направят повече снимки и да чуят автентични и исторически реплики, загледани в блясъка на средновековни бутафорни оръжия и брони.

Национален Театър в Загреб

Музеи в Загреб

В Хърватския училищен музей може да се проследи развитието на училищната система в страната от началото чак до наши дни. Изживяването е споделено забавление за педагози, родители и деца.

В Музея по пощите и далекосъобщенията ще може да се зарадвате на презентация, от която да научите за работното място на телефонните оператори в средата на 20-ти век и куп други любопитни факти.

С над 10 000 растителни вида, Ботаническата градина ще ни напомни, че в живота има много красота и радост и ще ни накара да се пренесем в един свят, далачен на коли и дим от изгорели газове, на сгради и нови технологии, където да се насладим на досега си с природата.

с тематично подбрана музика и с разпръснати из изложбената зала градски макети Градския музей в Загреб ще ви очарова със своите артефакти и презентации. Той ще ви преведе през историята на Загреб като град и през "пътя" на Хърватия като независима държава през 20-ти век.

Препарираните животни доминират като експонати в Хърватския природонаучен музей. Там могат да се видят от паяци, буболечки до лъвове, лешояди и много други неща. Малчуганите харесват това място, особено защото разполага с всички създания на природата, които интригуват детското съзнание.

В Етнографския музей човек, свикнал със света на високите технологии и познатото съвремие, ще се сблъска с контраста на времето и ще се потопи изследователски в живота на хърватите през вековете. Този музей ще изненада дори най-взискателния турист.

В Загреб може да се посети и един наистина необичаен, но будещ любопитството музей. Това е Музеят на разбитите връзки (Muzej prekunitih veza). Пристъпвайки в него, може да се потопите в място, разказващо безбройни истории за изоставени влюбени, неосъществена или несподелена любов, независимо кога се е случила и независимо на кое кътче от света.

И ако искате да посетите още места, но не знаете точно къде се намирате, то просто кажете „Молим Вас, покажите ми...” и любезните хървати ще ви упътят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати