Ръшнов

31.05.2013
град Ръшнов

Град Ръшнов се намира в Трансилвания, Румъния. Разположеният в окръг Брашов. Градът е населяван от около 15 500 жители. Заема живописните територии в равнината между дяловете Бучеджи, Першан и Фъгърашки планини на Южните Карпати. Известен е най-вече със воята крепост Ръшнов, намираща се на хълм над града, но е и добра отправна точка кум други туристически обекти, намиращи се в близост. Старото име на град Рашнов е Розенау.

Предполага се, че град Ръшнов се е оформил със създаването на крепостта Ръшнов. За първи път градът е споменат през 1331 г. За да може населението, обитаващо територията на днешния град да се защити, то построява крепост, заобиколена с крепостна стена, зад която да може да се скрие. Тя е изградена на хълм над града и днес е известна като Ръшновска крепост или крепостта Ръшнов.

По време на Средновековието и Новата ера, Ръшнов е било едно от 12-те села, образуващи окръг Брашов, който е споменат със своето сегашно име през 1377 г.

Град Ръшнов започва да се развива през 13 век, но поради татарските нахлувания през 1241 г. неговия растеж е възпрепятстван. Днес е неголям румънски град, често посещаван от туристи заради своята известна крепост и заради други туристически дестинации, намиращи се в близост.

Замък Ръшнов

Крепостта Ръшнов е спомената за първи път през 1335 г., но се смята, че е построена поне 50 години преди това. Годината 1335 г. се споменава във връзка с татарско нападение, което тя успява да отблъсне. Ръшновската крепост е една от малкото, които не са построени за крал или важен господар. Тя е построена от местното население, което иска да се защити от чуждо нападение.

Крепостта успява да оцелее при няколко татарски нападения, както и пред турската окупация. При поредното нападение, което е от страна на Габриел Батори, крепостните жители се предават, тъй като е разкрито водохранилището им. През по-късните години легенда разказва, че в продължение на 17 години е бил изкопан кладенец от двама затворници, на които е обещано да им бъде върната свободата.

Замъкът Ръшнов се състои от три основни улици. На едната е разположен самия замък, на втората се намират къщите за гости, а третата гледа към входа за града. Има уникални извити вътрешни стълби, които поразяват посетителите на двореца с това колко са тесни.

Град Ръшнов е отправна точка за известният румънски курорт Pojana Brasov, който е една от най-предпочитаните дестинации за туристи, любители на зимните спортове. Намира се на 11 км. от Ръшнов и на 15 км. от Брашов.

Замъка Ръшнов

Има изключително добра инфраструктура, предвидена за всички разновидности на зимните спортове, както и изградени Олимпийски писти. Курортът разполага с много хотели от луксозните вериги, както и с по-малки, но-приятни семейни хотели, предлагащи нощувки на доста изгодни цени.

Друга атракция, намираща се в близост до Ръшнов е Национален парк Piatra Craiului. Разположен е в областта на Южните Карпати и предлага на своите посетители поразяващо разнообразна фауна, интересни пещери и много диви животни, сред които най-вече мечки и вълци.

Обхваща територията от 148 кв. км. и е обявен за Национален парк през 1990 г. Отскоро за гостите му е на разположение любителски център, а в местността има изградени много хижи и заслони, подходящи за пикник.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати