Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Фолегандрос

Остров Фолегандрос

Остров Фолегандрос

Остров Фолегандрос (Folegandros) е разположен в Егейско море, Гърция. Той е част от Цикладските острови и заедно със Сикинос, Иос, Анафи и Санторини съставлява южната им част. Той е съвсем малък и не толкова познат остров, обитаван от едва 667 души, които са настанени в три селца. Столицата му се казва Хора и е свързана с Каравостатис и Ано Мериа с павирани пътища.

Именно поради това, че не е толкова популярен, остров Фолегандрос е идеален за романтични екскурзии, както и за семейни двойки с деца. Реално погледнато той не предлага никакъв нощен живот - няма барове, дискотеки и казина. Със сигурност не и добра шопинг дестинация - не разполага с молове и луксозни бутици.

Той обаче очарова своите посетители с девствените си скалисти плажове, с варосаните в бяло сгради, които не са по-високи от два етажа, със старинните си вятърни мелници, с над 160-те параклиса и малки църкви, както и с винаги вкусно приготвената домашна храна.

Миналото на Фолегандрос е забулено в тайна. Знае се, че най-древните негови обитатели са дорийците. Първоначално се е казвал Phelekgundari, което в превод означава "скалиста земя". Това наистина е така. Релефът на острова е скалист, има високи урви и големи пещери.

Фолегандрос, Гърция

За историята му се знае, че след като е бил гръцки, попада в ръцете на Венецианците и става част от Венецианската република през 1207 г. Тогава се е казвал Поликандрос. През 1617 г. е завзет от турците и до 1770 г. остава в пределите на Османската империя. През тези години населението е понесло много тегоби, често е било избивано от чужди набези, включително и от развилото се тогава пиратство. От 1828 г. островът е в пределите на Република Гърция.

Днес населението на Фолегандрос се занимава предимно с туристически бизнес. Островът е беден на сладководна вода и на плодородни почви и затова селското стопанство почти не е развито. Освен с поддръжката на хотели и заведения, месните жители се занимават и с производството на изключително вкусно краве сирене, което си струва да пробвате, стъпвайки на острова. Мъжете често изкарват прехраната на семейството си с риболов, а женското население е известно с това, че е силно религиозно.

Сред забележителностите на остров Фолегандрос са църквата Богородица Панагия, която се намира на не много висок хълм до столицата Хора и Сталактитовата пещера, която е разположена в североизточната част на острова. Смята се, че навремето се е използвала за религиозни обреди. Можете да посетите Фолклорния музей, отворил врати през 1988 г., както и Фарът от 1919 г., намиращ се в Ано Мериа.

Гръцки острови

Ако все пак желаете да се разнообразите, можете спокойно да вземете ферибот до вулканичния остров Санторини, на който има много културни и архитектурни забележителности. Ако искате да се отдадете на нощен живот, най-добре отидете на Миконос.

Крайбрежието на Наксос, най-големият от островите, е задръстено с хотели, заведения и магазини за сувенири. Във вътрешността ще намерите древни села, заобиколени от овощни и маслинови горички, а над тях се издига връх Зас, най-високата точка на Цикладските острови.

Разнообразието и почти пълната гъвкавост са сред най-големите предимства на пътуването из Цикладските острови, пръснати из южната част на Егейско море. Всеки ден между тях кръстосват десетки фериботи, които ви дават свободата или да отседнете на някой от островите и да разглеждате околните, или да продължите нататък. Всеки от тях има свой ясно откроен дух, така че можете да избирате според настроението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати