Сибир

18.02.2013
Планини в Сибир

Сибир (Siberia) се намира в северната част на Азия (Asia) и е част от територията на Руската (Russian ) Федерация. Сибир се простира на над 13 милиона квадратни километра и от запад е оградена от планините Урал (Ural). На изток тя стига до Тихия океан, а на север – до Северния Ледовит океан.

Населението на Сибир възлиза на около 40 милиона души, като на територията на Сибир живеят много различни народи. В Сибир има 29 града с население над 100 000 души. Сред тях са Иркутск (Irkutsk), Братск (Bratsk), Томск (Tomsk), Новосибирск (Novosibirsk).

Сибир впечатлява с разнообразие от пейзажи, поради което всеки ландшафт има своите специфични видове животни и растения. Някои от животните, птиците и растенията, които се срещат в Сибир, са записани в Червената книга на Русия. Сред тях са черният жерав, дългоухият таралеж, амурският (amur) тигър и речният бобър.

Още от древни времена Сибир е била привлекателна заради гъстите си кедрови гори въпреки суровите климатични условия. Освен това Сибир е единственото място, където живеят самурите, които векове наред са се ценяли много високо заради кожите си. Имало е период, в който древните руснаци са използвали кожи на самур във вид на пари.

Нефтена сонда в Сибир

Сибирският кедър е ценен заради своите кедрови ядки и свойствата на хвоята и смолата. Кедрите са били дървета, които били засаждани само в именията на владетели и благородници. Сибирският кедър е смятан за национална гордост на Русия.

Сред животните, които обитават Сибир, освен ценният самур се срещат и снежни барсове. Характерни за Сибир са зубрите, които са вид бизон с гърбица и гъста грива. Бялата полярна сова се нарича от местните народи „снежна баба”. В Сибир живеят елените марали, които са характерни за този регион и са обитавали тази територия още от плейстоцена.

Сибир, планината Сиян

В Сибир живеят много горски котки, които тежат около седем килограма. Миещата мечка е един от ценните животински видове на територията на Сибир, както и символът на Сибир – амурският тигър, наричан още сибирски. В Сибир се среща странното животно росомаха, има много видове соколи, ястреби, чапли и жерави.

Още през осемнадесети век в Сибир са били добивани редица ценни минерали и скални породи. През деветнадесети век започва добивът на злато в Сибир, като тук се концентрират над 70 процента от добива на злато в цяла Русия. През деветнадесети век в Сибир стартира производството на стъкло, хартия, промишлена обработка на кожи.

От векове в Сибир са се използвали за плаване 24 реки. Най-големите реки на Сибир са Лена (Lena), Енисей (Enyssey), река Об (Ob) и река Иртиш (Irtysh). Басейните на тези реки са по над 2 милиона квадратни километра. Но около 8 месеца в годината транспортът по вода е бил невъзможен заради факта, че реките се покриват с лед.

В средата на деветнадесети век през реките на Сибир плават множество параходи. В края на деветнадесети век през реките на Сибир пътуват над 170 парахода. По това време е завършена и Сибирската железница, която свързва Сибир с европейската (European) част на Русия. Това до голяма степен подобрило икономиката на Сибир.

3.5
Общо гласували: 10
5 2
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати