Национален парк Пенеда Гереш

05.04.2013
Пенеда Гереш

Национален парк Пенеда Гереш (National park Peneda- Geres) се намира в Северна Португалия, в близост до испанската граница. Разположен е между градове Виана ду Кащелу, Брага и Вила Реал. Това е единственият национален парк в страната и е известен и само като Герес.

Районът е невероятно красив и е пeрфектна дестинация за любителите на природата, които освен това могат да пробват вкуса на качественото португалско вино, тъй като парка е разположен в близост до Порто.

Национален парк Пенеда Гереш е съчетание от обширни гори, тучно зелени поля, скални блокове, богат растителен и животински свят, а за любителите на архитектурните паметници тук са се запазили едни от най-ценните руини на Иберийският полуостров. Гледката със сигурност е спираща дъха и е наслада за окото на туристите, които обичат природата.

Парк Пенеда Гереш

Парк Пенеда Гереш е създаден през 1971 г. и заема площ от 697 кв. км. Целта на португалското правителство с обявяването на парка за национален е да съумее да съхрани ценните растителни и животински видове в местността, както и да позволи на хората да могат да им се наслаждават, без да има сериозна намеса на човешката ръка.

Сред най-ценната растителност на парка са дъбовите гори, които заемат голяма част от площта му. В тях могат да се срещнат вълци, лисици, диви глигани, диви кози и елени. Царството на птиците е представено от 147 вида, като не всички от тях са постоянни обитатели.

Има много миграционни, които спират тук, за да си починат, има и такива, които идват да мътят тук своите яйца. Класифицирани са 15 вида прилепа, като 10 от тях се опазват от закона, тъй като са от застрашените видове.

На вниманието на геолозите са гранитни блокове на около 300 милиона години, които заемат най-причудливи форми и приличат на цял каменен град.

Сред девствената природа на Пенеда Гараш пасат на свобода и диви понита. Тази порода е съществувала още от келтската ера и е особено ценена от познавачи. Португалското правителство се е заело с мисията да успее да опази стадата, като им осигури свободен и спокоен начин на живот, тъй като този вид пони също е от застрашените породи.

Герес

За любителите на архитектурното и културно историческото наследство национален парк Пенеда Гереш предлага запазилите се в района руини, датиращи от 3 в. Запазили са се келтски укрепления и цяла римска улица, за която се смята, че е от 1 в. Можете да разгледате и замъци Castro Labreiro, който е от 10 в. и Cectelo de Lindosa от 12 в. Интерес не само за поклонниците представлява и манастира Santa Maria des Pitoes.

Най-доброто време да посетите парк Пенеда Гереш е през пролетта или лятото, но имайте предвид, че вероятността да попаднете на дъждовни дни винаги е голяма. В района на парка се отчитат около 130 дъждовни дни за годината.

Предимство на Пенеда Гереш е, че е разположен в близост до световноизвестният град Порто. Този пристанищен и индустриален град е културно и икономическо средище на Северна Португалия. През 1996 г. историческият център на родния град на Енрике Мореплавателя е обявен за световно културно наследство.

Най-известният продукт за износ е нареченото на името на града вино портвайн. След направената разходка сред природата в национален парк Пенеда Гереш, можете да спрете тук за кратка почивка и да се насладите на традиционната португалска кухня с чаша превъзходно вино в ръка.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати