Тенерифе

25.02.2013
Плаж в Тенерифе

Тенерифе (Тenerife) е испански (Spanish) остров и е част от Канарските острови (Canary). Остров Тенерифе, който е с население от над 898 000 души, се простира на площ от над 2000 квадратни километра.

Той е най-гъсто населеният остров от всички Канарски острови и привлича огромно количество туристи от цял свят. Най-големият град на острова е Санта Крус де Тенерифе (Santa Cruz de Tenerife).

Той изпълнява функцията на столица на острова, а също така и на Канарските острови. Столицата на Канарските острови е също така и Лас Палмас (Las Palmas) и функцията на столица е разпределена между тях.

Тенерифе, бряг

Друг голям град на остров Тенерифе е град Сан Кристобал де Ла Лагуна (San Cristоbal de La Laguna), известен още и като Ла Лагуна. За известно време този град е изпълнявал функцията на столица на Канарските острови. Ла Лагуна е известен със старинния си университет и има статута на университетски град, тъй като в него живеят много студенти.

Както и останалите Канарски острови, остров Тенерифе е с вулканичен произход.

Плаж Лас Американс, Тенерифе

Около град Ла Лагуна се издигат планините Масисо де Анага (Massisso de Anaga), която се смята за най-старата част на остров Тенерифе от гледна точка на геологията. Тук планините се издигат на не повече от 1600 метра височина и са изрязани с дълбоки долини, които са пълни с лаврови горички.

По склоновете на тези планини има много старинни ферми, които днес са превърнати в планински хотели. На острова се намира селцето Чаморха (Chamorha), което е известно като център на пешеходния туризъм на Тенерифе.

Ботаническа градина в Тенерифе

Най-високата точка на острова е вулканът Тейде (Teide), който се издига на 3718 метра височина. Този вулкан от векове е служел като ориентир за мореплавателите. Около вулкана Тейде се е разположил националният парк Лас Канядас дел Тейде (Las Canadas del Teide). Вулканът Тейде представлява изгаснал вулкан, който се намира в древен кратер с диаметър от девет километра. До върха се стига с фуникулер.

Остров Тенерифе привлича милиони туристи всяка година с разкошната си природа и великолепния си климат. На острова има много красиви зелени долини, огромни пустинни полета от застинала лава, както и невероятно примамливи плажове със златист пясък.

Тъй като островът е с различна надморска височина в различните си части, на него има огромно разнообразие от растителни видове. На остров Тенерифе растат над 1200 вида различни растения, като някои от тях не се срещат на други места на планетата. Драконовото дърво, което в цял свят може да се види само като вкаменелост, расте на остров Тенерифе.

Фауната на острова не е много разнообразна, тъй като има не повече от стотина вида животни. От тях двадесетина вида се срещат само на острова.

Северната част на остров Тенерифе е подходяща за туристи, които предпочитат спокойната почивка. Плътността на застрояване не е много голяма, за разлика от южната част на острова, която представлява гъсто населена курортна зона.

Град Канделария (Candelaria), който се намира на остров Тенерифе, е един от религиозните центрове на острова, към който всяка година се насочва огромно количество поклонници.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати