Глостър

13.03.2013
Глостър

Град Глостър (Gloucester) е разположен на река Северн, Западна Англия. Намира се в близост до границата на Англия с Уелс, на около 50 км. от Бристол. Той не е голям град за размерите на Великобритания, но разполага с древна история и много туристически обекти, най-вече добре запазени средновековни църкви. Административен център е на графство Глостършър.

Историята на град Глостър започва със заселването на римляните, които основават тук свое селище, носещо името Colonia Nervia Glevensium, често споменавано сред историците и само като Glevum. От този период са останали части от някогашните крепостни стени, множество римски монети, както и останки от древни римски жилища. Всичко това е намерено при проведени археологически разкопки, но не е ясно от коя година датират откритията.

След периодът, в който римляните полагат първите камъни в крепостните стени на Глостър, градът е превзет от саксонците през 577 г. През този период той започва да се развива и става притегателна сила за всички, живеещи в близост до него. Основна причина за това е доброто му географско положение на навигационната река Северн. През този период се изгражда абатство Свети Петър, както и Глостърския замък, който често е използван за кралска резиденция.

Глостър гледка

През 1155 г. крал Хенри Втори връчва на града грамота, даваща му почти същите градски права, каквито по това време е имала и столицата на Англия. Следват още грамоти, сред които и такава за право на свобода на действие на тази част от река Северн, която минава през града, както и освобождаване от данък за ползване на улиците и пристанището.

Глостър постепенно започва да се превръща в търговски център и се специализира в износа на вълна, кожа и оръжия и сечива от стомана. Поради близостта си до река голяма част от населението започва да се изхранва чрез риболов и той за известно време се превръща в основна търговска дейност в града.

През 1223 г. в Глостър и в целия район около него избухва пожар и голяма част от града е разрушена.

През следващите години градът печели още много грамоти и придобива свобода на действие, което довежда и до днешното му добро икономическо състояние.

Глостър църква

Най-новата история на Глостър се свързва с голямото наводнение през 2007., което оставя без ток 40 000 души за 24 часа и за 17 дни населението остава без вода.

Днес Глостър е модерен град с около 125 000 жители. Много от средновековните сгради и тези от периода на Тюдорите са унищожени с времето и на тяхно място са издигнати нови. Като туристическа дестинация Глостър е лесно достъпен, тъй като през него минава ж.п. линията Бристол-Бирмингам.

В туристическите брошури градът е описан като "Градът на църквите". Навремето Оливър Кромуел, който бил на посещение в Глостър, бил смаян от броя на църквите и възкликнал, че те са повече на брой от самите вярващи.

Сред тукашните църкви, които си заслужава да посетите са "St Michael", "St Mary de Lode" и "St Mary de Crypt". Определено заслужаваща най-голямо внимание е катедралата на Глостър. Тя е издигната на мястото на основаното през 681 г. абатство Свети Петър и в нея е погребан крал Едуард Втори. Безспорно най-популярна обаче става след проведените в нея снимки на 3 части от филма за Хари Потър.

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати