Катедрала Салвадор де Авила

21.05.2013
Катедрала Салвадор де Авила

Катедрала Салвадор де Авила се намира в град Авила, най-високият град в Испания. Величествената катедрала, построена през периода 11-14 в., е първата по рода си в Испания и е обект на много туристически посещения.

Град Авила се намира на около 115 км. от Мадрид. Той е разположен на висок хълм и дълго време е бил известен с името Обила ( в превод "висок хълм" ). В продължение на векове е бил апетитна хапка за маврите и християните, които през годините се редуват за негови управници. След 11 в., когато окончателно става владение на християните, около града е вдигната висока крепостна стена.

Тя е построена в продължение на 10 години от пленените маври и опасва целия град. Зад тази крепост, която се превръща в най-могъщата европейска крепост през Средновековието, е построена и катедралата Салвадор де Авила. Източната й част е вградена в самата крепостна стена и се предполага, че идеята за строежа й възниква в резултат на победата над неверниците.

Строежът на катедралата в Авила започва през 1095 г. Първите й части са изградени изцяло в римски стил, поради което тя придобива облика на крепост. Посветена е на Сан Салвадор и в Европа става известна не толкова с името си, колкото като "катедралата-крепост".

Причина за това са назъбените парапети на бойните й кули, както и специално изградените коридори за редовните обиколки на часовите. През годините на вражески нашествия камбанарията й е ползвана при отбрана на града.

Видът, в който може да се види днес катедралата, е резултат от последвалия строеж и разширяването й, което е протекло през периода 12- 14 в. Ясно личи прехода от римски към готически стил, особено във вътрешността й. По-късно през 18 в. се извършват редица достроявания, които вече са в модерния по това време стил - барок.

Цялата тази смесица от стилове личи най-вече в облика на катедралата Салвадор де Авила, но всичко е направено по такъв великолепен начин, че вместо да е в неин ущърб, се превръща в най-голямото й предимство. Над нея са работили френски майстори и фламандски художници, а за образец е използвана катедралата в Сен Дони.

Катедрала Салвадор де Авила, Авила

Западната фасада на катедралата Салвадор де Авила остава недовършена, а южната кула, която е предвидена още в първоначалния й план, никога не е построена.

Интериорът й е наистина впечатляващ и в него ясно се откроява римския от готическия стил. Римската част на храма е украсен с бял и червен камък, докато готическата му част е решена изцяло в бяло. Това обяснява защо това помещение изглежда много по-просторно от римската половина, която всъщност по размери е абсолютно еднаква.

По време на Средновековието градът е в разцвета си и се превръща в център на католическия мистицизъм, а катедралата в свято място. Причина за това е факта, че по това време в Авила се ражда Тереза Авилска, която става основателка на ордена на каролингите.

Сред забележителностите на катедралата са нарисуваните чудовища по стените й, майсторски изработената епископска гробница на А. Де Мадригал и ренесансовата дърворезба. Няма да бъдат разочаровани и почитателите на изобразителното изкуство, тъй като музеят на катедрала Салвадор де Авила предлага и невероятни платна на Ел Греко и творби на Хуан де Арфе от 1571 г.

Въпреки че по време на Златния век град Авила започва да замира, красотата му остава запазена чрез безбройните архитектурно-исторически паметници, сред които най-добре се открояват крепостните стени и вградената в тях величествена катедрала Салвадор де Авила.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати