Индийски океан

Индийски океан

След Тихият и Атлантическия океан Индийски океан е третият по големина на нашата планета. Водата му е солена и покрива приблизително една пета от общата площ на всички океани. Това е най-младият и най-малкият от всичките три океана. Средната му дълбочина е около 4000 м., а максималната 7 450 м. Най-дълбоката му точка се намира около южния бряг на Ява.

На север Индийски океан граничи с Иран, Пакистан, Индия и Бангладеш, а на юг с Антарктика. На изток са разположени Малайзия, индонезийските острови Сунда и Австралия, а на запад Австралия и Арабския полуостров.

Индийският океан, заедно с принадлежащите към него морета, заема площ от 76, 17 млн. кв. км. Средната му дълбочина е 3711 м., а максималната достига до 7729 м. при Зондския ров. Океана е с дължина 10 300 км. и максимална широчина от 9520 км. Крайбрежната му ивица е изрязана слабо, с изключение на северната и североизточната част. Там се намират Червено море, Арабско море, Андаманско море, Тиморско море, Арафурско море, Аденски залив, Омански залив, Персийския залив, Бенгалски залив и др.

Освен редицата малки острови в него се намира и Мадагаскар, който е четвъртият по големина остров в света. Той е дом и на островните държави Коморски острови, Мавриций, Малдивски острови, Сейшелски острови и Шри Ланка. Малайският архипелаг играе ролята на източна граница на океана.

В Индийският океан се срещат някои от най-редките морски животни. По бреговете му живеят най-едрите водни костенурки на цялата планета и колкото и да е странно можете да срещнете и крокодили от вида гавиан. Животинският свят е изключително разнообразен като се почне от всичките видове водорасли до акулите, делфините, тюлените и различни китообразни видове.

Освен невероятно богат, животинският свят може да се похвали и с едни от най-забележителните видове, сред които ракоядните жаби, летящите риби и водните змии. Тук се срещат и гигантски медузи, които често достигат до 1 м. в диаметър. Има птици-фрегати, множество албатроси и арктически пингвини.

Индийски океан, Мавриций

В Индийския океан са разположени Сейшелските острови, наречени "перлите на Индийския океан". Те са едно от най-удивителните места в света. Със своите безкрайни бели плажове, девствена природа и кристално чисти води те са основната туристическа атракция разположена в океана.

Особено ценени са заради невероятната природа, която привлича милиони гости от цял свят. Най-разпространен е екотуризма, а законите за строеж на хотелите са изключително строги. За запазването на околната среда са взети всички необходими мерки и островите могат да бъдат посещавани годишно само от 200 000 туристи, като те не може да са повече от 4000 души по едно и също време.

Индийският океан е дом на някои от най-луксозните острови и предлага едни от най-прелестните пейзажи по целия свят. Островите Мавриций и Мадагаскар са само част от дестинациите, които можете да посетите. Предлагат се множество комфортни круизи, показващи едни от най-интересните места и представители на растителни и животинския свят. Повечето от тях могат да бъдат открити само във водите на Индийския океан и никъде другаде.

Сред най-различните круизови курсове в Индийския океан се предлага и посещение на Индия, Тайланд и Сингапур. Където и да решите да се спрете, населените области са сред най-прекрасните в целия свят, които освен с невероятна природа ще ви заинтригуват и с местните обичаи и традиции на народите, обитаващи тези тайни кътчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
46
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати