Хавана

24.04.2013
Хавана

Град Хавана, столицата на Куба, е най-големият град на Карибите. Той е сред най-посещаваните туристически дестинации в тази част на континента, тъй като има безупречна слава на град, който не спи и танците и веселото настроение продължават даже и през нощта. В него се намира най-голямото балетно училище в света, което донякъде обяснява дочуващите се до късно по улиците на Хавана латиноамерикански ритми на румбата, салсата и меренгето.

Тук се произвеждат и световноизвестните пури Хабанос, някога сгъвани на бедрата на младите момичета. Освен на танците местните жители са любители и на различните спортове. Градът разполага с два бейзболни стадиона и с множество училища за водни и подводни спортове.

Днес Хавана е населявана от около 3 800 000 души. Населението е бяло, но има и доста африканци, както и цял китайски квартал, който очарова посетителите на града с накичените по улиците червени фенери и летящи хартиени дракони.

В централната част на Хавана сградите са в колониален стил. Малко от тях са обновявани през годините и автентичния им вид стои запазен. В крайните квартали живее богатото население на града и там сградите са съвременни и модерни, приличащи на палати.

Хавана, Куба

Като цяло Куба е бедна държава и въпреки че токът и водата са безплатни, те често са пускани под режим. В магазините за хранителни стоки не можете да си вземете кой знае какво, но за сметка на това настроението в града ще ви зарежда с позитивна енергия през целия ден.

Когато сте в Хавана в никакъв случай не пропускайте да посетите местните барове, които ще ви впечатлят със своя колорит. В баровете на Хавана са отсядали множество известни личности като Салвадор Алиенде, Пабло Неруда и Ърнест Хемингуей.

В туристическа атракция са превърнати някои от най-старите барове, в които са отсядали световноизвестни личности. Тук за първи път е измислен и коктейла Мохито- един от най-предпочитаните днес коктейли.

Историческите и архитектурните забележителности в Хавана са прекалено много, за да бъдат обходени за един ден. Когато планирате почивката си си отделете повече свободно време, за да не пропуснете тайните съкровища, предлагани от столицата на Куба. Ето само някои от тях:

- Катедралата на Хавана. Тя е построена в стил барок и е единствената такава катедрала, която е с асиметрични размери. Според историците причина за това са тропическите дъждове, които тук са често срещано явление. Идеята на асиметричните кули е да може водата да се оттича по-бързо по улиците на града. Тук се намира и Музеят на Хавана, хотел Флорида и популярното кафене La Bodeguita del Medio;

- Еl Capitolio, това е сградата, в която се е събирал парламентът на Куба до 1959 година, когато Фидел Кастро идва на власт. Днес в нея се помещава Кубинската академия на науките;

- Площадът и родната къща на Хосе Марти- националният герой на Куба. Освен поет, журналист, преводач и учител, Ходе Марти е бил и революционен философ, борещ се за независимостта на Куба; от Испания.

- Църквата Света Паула и руската православна църква;

- Замъка “Сан Салвадор де ла Пунта”, който се намира срещу руините от средновековната крепост “Крепост на Сан Карлос де ла Кабаня, която е построена, за да защитава пристанището на Хавана от набезите на пиратите;

- Базиликата “Свети Франциско от Азис” и красивия площад пред нея. На площада се събират и множество карети, които да развеждат туристите из центъра на града;

- Централните улички в старата част на столицата и разглеждането на историческия център на града ще ви пренесат в отдавна отминали времена и ще се насладите на невероятно красивите фасади на старите къщи;

- разходка из крайбрежния булевард Малекон. В близост се намира и Двореца на кралските сили, някогашен дом на испанските завоеватели.

Най-добрият сезон да посетите града на музиката и танците е през пролетта и есента, защото лятото е прекалено горещо.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати