Берген

28.03.2013
Град Берген

Град Берген (Bergen) се намира на Норвецко море, Югозападна Норвегия. Заради непрекъснатите дъждове, той често е наричан "Градът на дъжда" и "Сиатъл на Европа". Той е с древна история и през Среновековието е бил столица на Норвегия. Има отлично запазени търговски традиции и в него се намира световноизвестната бергенска железница, с която често се правят туристически турове между двата най-големи града на Норвегия-Берген и Осло.

Берген е основан през 1070 г. около пристанището си, което днес е най-голямото в страната. Тук се намира квартал Брюген, който е сред малкото запазили автентичния си вид поради множеството бушували пожари през годините. Берген става основен център на Ханзейската (Ханзата) лига на балтийските търговски гилдии и столица на Кралство Норвегия.

През вековете е бил важен търговски център и е давал препитание на множество хора, примамени от условията на работа в града. До разпадането на Ханзата през 18 в. е оформен неговия невероятно красив център, чиито къщи са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Берген, Норвегия

Сред основните забележителности на града са:

- районът Брюген, намиращ се до пристанището. На него са разположени великолепният рибен пазар и пазара на цветята, множество занаятчийски работилници, заведения и кафенета, както и Музея на Ханзата. Заради запазилите се дървени сгради с фронтони градът става известен като "Дървения град", а техните цветове в керемиденочервено и охра стават популярни из цяла Северна Европа

- църквата "Света Дева Мария", датираща от 12 в., която в продължение на векове е служила за духовно средище на търговците от Ханзата

Центъра на Берген

- "Тролдхауген"- къщата на родения в Берген легендарен композитор Едуард Григ. Той е погребан тук заедно със съпругата си

- крепостта Бергенхаус

- музея Стенерсен, в който са изложени оригинали на Пикасо, Хокни, Кандински и Миро, както и най-добрите творби от Едвар Мунк извън Осло.

- връх Фльойен, до който се стига с въжен лифт и се открива невероятна гледка към града.

Град Берген. Норвегия

В Берген се предлага традиционната норвежка кухня, както и множество най-разнообразни сандвичи, пълни с всякакъв вид морски продукти. Най-голям е изборът на пристанището, на което са разположени множество заведения за бързо хранене, предлагащи винаги вкусни сандвичи в прясно уловена риба.

Освен да разгледате архитектурните забележителности и да присъствате на някои от културните мероприятия незабравими впечатления ще останат за вас с качването на бергенската железница. Разстоянието от Берген до Осло е около 500 км. и се пътува около шест-седем часа, но по време на това изумително пътешествие ще прекосите невероятно живописни ледници, планини и фиорди, така характерни за Норвегия.

Железопътната линия минава през 300 моста и 182 тунела и докато влакът се катери през планини и пъпли по отвесни клисури ще видите изумителните гледки на заснежени върхове, водопади, ледници и фиорди. Пътят минава и през област Устаосет, която е много известна сред скиорите. Там има около 700 традиционни бунгала от секвоя, които предлагат изключителна почивка в планината.

Можете да посетите Берген по всяко време на годината. Имайте предвид, че дори през лятото трябва да си носите повече дрехи, защото времето е много променливо. През зимата вали силен сняг и духат бурни ветрове, но дори и тогава Бергенската железница работи.

3.7
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати