Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Атлантически океан

Атлантически океан

Атлантическия океан

Атлантическият океан заема изключителна голяма територия. От цялата земна повърхност той заема почти 20 %. Ако го сравняваме по площ с останалите континенти, той би заемал цяла Азия, Австралия, Северна и Южна Америка взети заедно.

След Тихият океан Атлантическият океан е вторият по големина океан на планетата. На изток е разположен между Африка и Европа, а на запад между Северна и Южна Америка. Свързан е с Тихия, с Индийския и със Северния ледовит океан.

През Атлантическият океан минава топлото течение, наречено Гълфстрийм, поради което температурите му в различните му краища доста варира. В топлите му части температурата на водата често достига около 25-26 градуса по Целзий, докато в студените част те рядко надвишават 7-8 градуса.

Проучването на Атлантическият океан започва още по времето на викингите, като те, както и испанците и португалците се оказват най-упоритите му изследователи.

Първият човек, който успява да го прекоси, търсейки Индия, но открива съвсем непознатият дотогава свят на Америка, е Христофор Колумб. Днес той е основната транспортна артерия между Америка и Европа.

Като се има предвид огромната площ, която заема, островите в Атлантическия океан, са относително малко на брой. по-известните от тях са Канарските, Британските, Азорските и Антилските острови.

Атлантическият океан е най-големият доставчик на риба. От него се добиват около 2/3 от световния улов. Характеризира се с голямо разнообразие на животинския и растителния свят, като се смята, че различните видове са над 200 000. Ето по-интересните от тях:

Атлантически океан

- Медузите и морските гъби, които са се появили в него преди повече от 700 милиона години. Те нямат мозък, но могат да усещат външни дразнения като миризма и светлина. Същ така са способни да реагират на случващите се около тях движения. Чрез пипалата си те успяват да се снабдяват със зоопланктон или с малки рибки, които поглъщат.

- Ракообразните, които се състоят от глава, стомах, пет чифта крака, два чифта пипала и опашка. По-голяма част от тях дишат чрез хриле и са свободно живеещи, много малко от тях са паразити.

- Летящите риби, които приличат на известния ни зарган. Те имат способност да прелитат на къси разстояния, до 30 - 50 м. Хранят се предимно с планктон.

-Китовите акули, които са най-големите акули, като рекордьорът от тях достига 14 м. Те се хранят предимно с планктон и малки риби, но не биха отказали и човешко и животинско месо.

- Зелените морски костенурки, които се наричат така заради цвета на подкожната си мазнина, която изглежда така заради храненето им със зелени водорасли.

- Рибите меч, които често достигат до 5 м. и са известни като най-бързо плаващите риби, достигащи до 130 км./ч.

- Атлантическата херинга, която е с дължина от около 40 см. и тегло около 700-75- г. Тя е един от най-важните обекти в световния риболов.

Атлантическия океан е известен и с богатите си нефтени находища, съсредоточени главно в Мексиканския залив, Северно море и Карибско море.

Можете да направите различни преходи из водите на Атлантическият океан, тъй като се предлага най-различни круизни маршрути. В зависимост от това коя част от него желаете да проучите, ще изберете и най-подходящият сезон за тази цел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
45
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати