Чунцин

Чунцин

Китайският град Чунцин (Chongqing), който е с население от 41 500 000 души е най-големият град в света. Той има статут на провинция, която е на централно подчинение от китайското правителство. Разположен е в източната част на Югозападен Китай и заема площ от около 82 000 кв. км, която е разпределена на 43 района.

Чунцин е сред най-посещаваните градове в Китай, не само заради съвременната му архитектура, но и заради природните забележителности, разположени около него. Той е начална точка за повечето фериботи и много круизни кораби, които се отправят по река Яндзъ, станала световно известна със своите Три клисури, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В близост се намират и скалните гравюри в Дазу, които също са в списъка на световната организация.

Град Чунцин се намира в изключително красива местност, която е обусловена от заобикалящите го планини Дабашан, Ушан и Далоушан. Известен е с голямо биологично разнообразие и голяма част от заобикалящите го местности са обявени за защитена територия. Открити са над 2000 вида растения, сред които има и много застрашени от изчезване.

Град Чунцин

Чунцин е един от най-големите индустриални центрове на Китай. Населението му е заето главно в химическата, металургичната и машиностроителната промишленост. Градът, заедно с Шанхай, Шъян и Чанчун, е сред най-големите производители на автомобили в страната. Освен петте завода за производство на коли, той разполага и с над 400 фабрики за автомобилни части.

Както повечето китайски градове и Чунцин има древна история, свързана с управляването на династията Ба. От нея са останали повечето от историческите паметници на културата, които са около 50 на брой. За тях, както и за историята на града, можете да разберете в множеството изградени музеи.

Ако не сте любители на древните забележителности, е достатъчно да се разходите из центъра на града. Над главите Ви ще се издигат стотици небостъргачи, молове, големи търговски центрове и множество осветени реклами. Тук се намира и съвременната чудновата сграда, наречена Градска гора.

Това е небостъргач, чиято форма е вдъхновена от планинския пейзаж на града. Всеки етаж е изграден леко встрани от другия и сградата има вид сякаш някой е пускал напосоки отгоре отделните елементи.

Чунцин през Нощта

Напоследък Чунцин придобива голяма известност като туристическа дестинация, и града е посещаван от над 220 млн туристи от страната и чужбина. Туристическият сектор е особено добре развит и играе голяма роля в развитието на общината. За година приходите са изчислени на над 900 милиона щатски долара, което е наложило отварянето на допълнителни въздушни линии, включително и директни полети до Малдивските острови.

Най-интересният маршрут, който започва от града, е този до река Яндзъ - най-голямата река в Китай, която изминава 6380 км. от извора си в Цинхай до устието в Източнокитайско море. Реката вече няма толкова важно значение като търговски път, но през нея редовно преминават транспортни кораби, особено при най-известният й участък- Трите клисури.

Освен тях ще имате възможността да се натъкнете на древни забележителности и съвременни чудеса на инженерната мисъл. Маршрутът ви ще мине и през Крепостта на каменното съкровище, която се намира на около 280 км. от Чунцин. По реката можете да стигнете и до Шанхай, който е разположен на около 2500 км. разстояние.

Ако решите да предприемете такова пътешествие, много е важно да знаете, че можете да спестите до 60% ако си купите билет директно в пристанището на града и избегнете минаването през туроператор. Най-добре е да заминете за Чунцин в началото на есента, защото ще имате възможността да участвате в празника на реколтата, когато всички китайски семейства излизат навън, за да посрещнат най-ярката луна на годината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати