Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Новата синагога в Берлин

Новата синагога в Берлин

Новата синагога в Берлин

Новата Синагога в Берлин е една от най-големите и значими еврейски паметници на архитектурата и културата в града. Преди започване на Втората Световна война Берлин е известен като център на юдаизма и величествената постройка става символ на еврейската вяра. Днес синагогата е една от основните туристически атракции в града и всяка година броят на посетителите й нараства.

Новата Синагога в Берлин е построен през период, в който в града живеят около 150 000 евреи. Тя е една от 14-те синагоги в Берлин, но е най-голямата и най-внушителната еврейска сграда в града. Започната е през 1859 г. от Едуард Кноблаух, който само четири години след започване на проекта си се разболява и влиза в болница.

Новата синагога в Берлин

Наследник на мащабният проект става Август Щюлер, който през 1865 г. умира и не успява да види с очите си отварянето на вратите на този еврейски паметник, което се случва през следващата година.

Със своите седящи места за 3200 души Новата Синагога в Берлин се превръща в най-големия еврейски храм в Германия. През 1866 г. е осветена и започва да приема множество поклонници на юдаизма. Синагогата функционира като такава до настъпването на Кристалната нощ на 8 ноември 1938 г. През този варварски епизод от историята на Германия сградата е силно повредена, заедно с всички останали синагоги в Берлин.

До настъпването на този позорен момент Берлин е бил известен със своето толерантно отношения към поклонниците на различни религии. Тук са пребивавали известни личности от еврейски произход като Алберт Айнщайн, Макс Либерман, Макс Рейна и Арнолд Шьонеберг.

Пруската конституция от 1850 г. гарантира техните права на свободни граждани, които могат да имат своето желано вероизповедание. През този период в Новата Синагога в Берлин е поставен орган и е организиран хор, нещо което не навсякъде е било разрешено.

По време на Кристалната нощ Новата Синагога в Берлин е разбита и нацистите нахлуват вътре, потрошавайки всичко след себе си, а после я запалват. Дори и днес личи позорен надпис, запазил се от тази фатална нощ на фасадата на сградата.

Новата Синагога, някогашен религиозен храм на юдаизма, е конфискувана от нацистите през 1940 г., а три години по-късно е почти напълно разрушена по време на последвалите бомбардировки при избухването на войната.

Днес в Новата Синагога в Берлин се намира централата на фондация Judaicum, която е основана през 1995 г. с цел да запази еврейската памет и традиции, които са били прекъснати насилствено.

За туристите и гостите на града се предлагат обиколки из величествената синагога, в която функционира само една стая за молитви. Въпреки че през 1989 г. синагогата е възстановена, тя претърпява редица промени и днес могат да бъдат разгледани само някои нейни части. Погромът от войната личи навсякъде, но човек веднага вижда великолепието й. Особено атрактивна е фасадата й, украсена богато с източни мотиви, вдъхновени от Алхамбра в Испания.

Можете да посетите Новата Синагога в Берлин по всяко време на годината, но е най-добре да го направите през лятото или есента, защото от май до октомври се предлага и посещение на еврейските домове в близост до Синагогата, в които ще можете да получите допълнителна информация за традициите на юдаизма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати