Рагуза

28.05.2013
Град Рагуза

Италианският град Рагуза (Ragusa) е столица на провинция със същото име в югоизточната част на страната на остров Сицилия. Макар и не толкова популярен като Палермо и Сиракуза, този град ще Ви очарова със своя спокоен ритъм на живот, с бароковата си архитектура, с красивите катедрали, с малките китни улички, с превъзходното вино и аромата на различните цветя, които се отглеждат тук.

Градът е разделен на две части, които са свързани чрез мост – горна част, построена след земетресението през 1693 г. и долна част, известна като Рагуза Ибла. В горната част ще се запознаете с модерния начин на живот и веднага ще усетите по-бързия му ритъм в сравнение с Рагуза Ибла.

Въпреки че мощното земетресение срива тази част почти до основи, благодарение на любовта на местните жители тя бързо е възстановена и тук веднага личи новото строителство, контрастиращо на бароковия стил в старата част.

В долната част са разположени повечето от историческите паметници на града, както и многобройните постройки, изградени в стил барок, които веднага ще Ви грабнат със своите закръглени и сложни орнаменти. Това, което ще видите тук ще надхвърли всички Ви очаквания от този относително затънтен италиански град.

Заради красивата барокова архитектура в Рагуза старата му част е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е истинско чудо, че е успяла да оцелее след мощното земетресение. Разхождайки се из тесните, лъкатушещи улички на историческата част на Рагуза ще се докоснете до историческото минало на града и ще усетите духа на онова време.

Можете да се спрете пред всяка една от десетките запазили се старинни къщи в стил барок и да отделите достатъчно внимание на всяка, защото не се повтарят и всяка една от тях ще Ви изненада. С откриващите се от стръмните и ветровити стълбища и мостчета сицилиански пейзажи, Рагуза е прекрасно място за романтично пътешествие.

Рагуза, Италия

На 10 км. от града се намира величествения замък Donnafugata, който се счита за един от най-красивите в Сицилия. Той има уникална архитектура, защото през годините е бил на няколко пъти реставриран, при което се е получила невероятна смесица от архитектурни стилове. Благодарение на майсторството на умелите архитекти, които са придали невероятен луксозен вид на замъка, това съчетание от изглеждащи на пръв поглед напълно несъвместими елементи е довело до напълно хармоничен вид на двореца.

Освен самия замък интерес представлява и парка му, в който всичко си е на мястото. Той е истинско произведение на изкуството и шедьовър на градинския дизайн, а в него освен традиционните за тукашния климат растения ще намерите и много редки видове.

Освен със своите впечатляващи старинни сгради, Рагуза е известен в Италия като град, който има собствени традиции в областта а производството на хранителни и селскостопански продукти.

Районът около него е най-продуктивната зона на спецификата на острова и ще можете да се уверите в това ако посетите някое от многобройните заведения в града. Местната кухня е фантастична, а сицилианското вино е известно по цял свят със своите първокласни качества.

Можете да посетите Рагуза по всяко време на годината, но през лятото температурите в Сицилия често стигат до над 35 градуса по Целзий, затова е по-добре да изберете по-прохладните месеци.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати