Андите

Нина 2Нина 2
Новак
748
Андите

Андите (The Andes) представляват планинска верига, която е призната за най-дългата в целия свят. Тази планинска верига се е формирала през юрския период. Андите се простират на 7000 километра дължина.

Тектоничните процеси продължават да протичат и днес и заради това планинската верига постоянно се променя – това се дължи на сеизмичната и на вулканичната активност. В Андите има няколко угаснали вулкана, но има и такива, които са все още действащи.

Андите се простират в Южна Америка, те я обграждат от север и от запад. На места тази планинска верига е с широчина над 600 метра, като на някои места широчината й достига дори над 700 метра. Най-високата точка на Андите е връх Аконкагуа (Aconcagua), който се издига на височина 6962 метра.

Пар Торес дел Пайне, Андите

Андите представляват огромен водораздел, тъй като на запад от обширната планинска верига текат реки към Тихия океан, а на изток от нея текат реките към Атлантическия океан.

В Андите извират много големи реки, сред които и река Амазонка (Amazon). Андите преминават през няколко държави – това са Чили, Перу, Аржентина, Венецуела, Еквадор, Колумбия и Боливия.

Андите са много важни за климата на Южна Америка, тъй като представляват естествена бариера, която предпазва територията от влиянието на Тихия и на Атлантическия океан. Най-високият вулкан в планинската верига се издига на височина 6893 метра – това е вулканът Охос дел Саладо (Ojos del Salado).

Второто по височина планинско плато в целия свят се намира на територията на Андите – това е платото Алтиплано (Altiplano). В Андите има над четиридесет вулкана, които се намират на различна височина. Андите са с много различен ландшафт поради факта, че се намират в различни климатични пояси.

Някои части от тях се намират в тропически, други в субтропически пояс, има и такива, които се намират в екваториалния, в субекваториалния и в умерения климатичен пояс. Заради това флората и фауната, както и влажността на отделните части на Андите се различават. Андите се разделят териториално на Централни, Северни и Южни Анди. В Северните и в Централните Анди има ледници, на места в планинската верига се срещат ледникови езера.

Езеро в Андите

В Андите могат да се открият различни видове метали – олово, цинк, ванадий и мед, намират се също така нефт и газ. В Андите има желязо, има находища на платина и на злато. В Колумбия има големи находища на смарагди.

Андите се смятат за родина на доматите и картофите, както и на тютюн. В планинската верига се срещат екваториални гори, а също така и тропически. Тук се срещат какаови и бананови дървета, както и фикуси. Среща се прочутото растение кока и хининово дърво. Може да се видят лиани, бамбук, магнолии, папрати и бук.

От животните в Андите са представени предимно видове, които не се срещат на друго място – това са различни видове маймуни, елени, лисици и мечки, които са уникални за този район на света. В Андите живеят колибри и кондор, те обитават райони в планинската верига на височина над 3000 метра. Там се срещат сини лисици и мравояди, както и десетки видове амфибии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати