Карибско море

Нина 2Нина 2
Новак
748
Карибско море

Карибско море е едно от най-красивите морета на планетата. Това море се смята за част от Атлантическия океан и граничи с Големите и Малките Антили (Antilles), а също така и с Централна Америка. Най-голямата си дълбочина това море достига в близост до Ямайка – повече от 7680 метра под нивото на морето.

Карибско море е известно като едно от най-дълбоките морета в света – средната му дълбочина е около 2500 метра. Карибско море се простира на площ от над 2 750 000 квадратни километра. Карибско море е известно също така и с името Антилско море. Карибско море е свързано с Мексиканския залив през Юкатанския пролив, а също така е свързано и с Тихия и с Атлантическия океан.

Карибско море става достъпно за европейците едва след откриването му от Кристофор Колумб (Christopher Columbus). След това то става едно от посещаваните от европейците морета. В Карибско море има над 20 населени острова, на крайбрежието му се намират няколко държави. Карибско море е любима дестинация за почивка на много холивудски звезди и на туристи от цял свят, които са привлечени от великолепната природа на района.

Името си Карибско море дължи на древното племе на карибите, които са живеели на крайбрежието му преди пристигането на Колумб. Карибско море е известно с красивите си коралови рифове и с изобилието от тропически циклони, които носят със себе си силни бури и дори урагани. През вековете Карибско море е било любимо поле за работа на пирати от различни страни и мореплавателите са внимавали много, когато са минавали през района на Карибския басейн.

Климатът в Карибско море се формира под влияние на топлите океански течения и изобилието от слънчеви лъчи. През по-голямата част от годината температурата на повърхностните слоеве на морето е над 26 градуса, а понякога достига и над 28 градуса. Приливите в Карибско море не са от най-големите, те са по около метър. Една от най-неприятните особености на Карибско море са ураганите. Те са сериозен проблем за жителите на островите и на крайбрежието на морето. Мощните ветрове донасят пясък и кал, които силно замърсяват кораловите рифове.

Дъното на морето е доста неравно, с много вдлъбнатини и издатини, то се състои предимно от глина и тиня. То е сеизмично активно и на дъното редовно се случват земетресения, които могат дори да предизвикат цунами. Крайбрежието на места е каменисто, на повечето места е песъчливо. Пясъкът по крайбрежието на Карибско море е искрящо бял, с коралов произход. Крайбрежието на Карибско море е пълен с красиви плажове, които привличат много туристи.

Флората и фауната на Карибско море е изобилна. Заради това Карибско море е любимо на почитателите на гмуркането и на подводните снимки. В Карибско море се срещат много видове водорасли и огромно количество корали.

В Карибско море има над 500 различни видове риби, сред които риба папагал и няколко вида акули, а също така китове и делфини. Освен това в Карибско море има изобилие от различни по вид водни създания. Крайбрежието на Карибско море е покрито с тропически гори с буйна растителност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати