Мадагаскар

Нина 2Нина 2
Новак
748
остров Мадагаскар

Мадагаскар (Madagascar), изветен преди като република Малагаси е остров в Индийския Океан. Мадагаскар се намира в близост до африканското южно крайбрежие. Република Мадагаскар се простира не само върху остров Мадагаскар, но също така и на няколко допълнителни острова.

Мадагаскар е четвъртият по големина остров в целия свят. Той е известен с девствените си плажове и красивата си природа. На острова се срещат растения и животни, които не съществуват на нито едно друго място на планетата. Сред най-известните обитатели на Мадагаскар са лемурите.

Мадагаскар е бил обитаван от хора повече от три века преди новата ера. През деветнадесети век островът става известен като кралство Мадагаскар. Следва период на френска колонизация и обявяване на независимост през 1960 година. Столицата на Мадагаскар е Антананариво (Antananarivo), а населението му е над 22 милиона души.

Най-високата точка на Мадагаскар е Маромокотро, който се издига на 2876 метра надморска височина. Това е изгаснал вулкан, който се намира в северната част на острова. На острова има три климатични пояса – умерен морски климат в централната част, тропически климат в областта на източното крайбрежие и сух климат в пустинята, която се намира в южния край на острова.

Южното крайбрежие е с най-голямо количество валежи, а на границата с пустинята има най-малко валежи през годината. Жителите на Мадагаскар се делят на две групи – такива, които живеят на крайбрежието, и такива, които живеят в планинската част.

Уникалната фауна и флора на Мадагаскар привличат голямо количество туристи от цял свят. Преди време на острова е имало гигантски костенурки, които са изчезнали. На острова няма едри бозайници, затова пък има голямо разнообразие от различни видове лемури и дребни хищници. Има много рептилии.

Мадагаскар

Срещат се различни видове хамелеони, гущери и крокодили, освен това има редица пеперуди, които не могат да бъдат срещнати на друго място на планетата. На острова има голямо количество птици, някои от които се срещат само на Мадагаскар. Лемурите на Мадагаскар са успели да се съхранят заради изолираното разположение на острова, благодарение на което животните са се запазили в най-разнообразни видове.

Мадагаскар е известен като големия червен остров. Най-плодородните земи се намират в котловините и в долините на реките. Горите на острова не покриват голяма част от площта му, но го опасват почти изцяло. Днес от площта острова само около 10 процента е заета от гори. Смята се, че през шестнадесети век островът е бил изцяло покрит с гори.

Много от тях са били унищожени, за да се превърне земята в обработваема и да се сади на нея ориз. Днес стръмните източни склонове на планинската част са покрити с тропически гори. Тук растат палисандър, каучуково дърво, както и прочутото мадагаскарско дърво на пътешествениците Равенала мадагаскаренсис (Ravenala madagascarensis).

Срещат се места, покрити със савани, а също така има доста палми и различни видове баобаби. Палмите на Мадагаскар са повече от 150 вида. На острова има и много различни видове кактуси, както и над 1000 вида орхидеи. Голяма част от площта на острова е покрита с плантации, на които се засява какао, ориз, кафе, ванилия и други подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати