Суботица

03.10.2013
Град Суботица

Суботица (Subotica) е град в Сърбия с население от над 106 000 души. Суботица е град, чиито стени помнят поражения и победи, както и стремежа към свобода, характерен за местните жители. Затова градът е интересен за туристи от цял свят, които откриват интересни неща за историческото минало на този славен град. Град Суботица е заобиколен от всички страни с могъщи планини. Той е заобиколен от Карпатите и от Алпите.

Градът се намира много близо до границата с Унгария. В близост до града започва прочутата Пуща, която представлява голяма степ, която се простира в Унгария.

Мястото, където днес се намира град Суботица, е било обитавано от хора още от праисторически времена. За това свидетелстват много археологически находки, които са датирани от периода на неолита, както и от бронзовата епоха, а също така и от железния век. Мястото, където днес е разположен град Суботица, е било селище за различни племена през различните епохи.

Смята се, че град Суботица е основан в средата на седемнадесети век. Но като селище той е споменат за пръв път в исторически документ в средата на тринадесети век. В средата на петнадесети век в града е построена крепост за отбрана срещу османските войски, но въпреки това се оказва неуспешен начин на защита и градът става част от Османската империя.

Унгарците, които населявали по това време града, емигрирали на север, а част от местните жители предпочели да заживеят в труднодостъпни места по планините.

Независимостта на града е извоювана от сърбите. За известно време градът става столица на царство Сърбия, и по това време се превръща в мощен политически център. След това обаче отново за повече от век градът е под османско робство. След окончателната победа в борбата за независимост от Османската империя градът започва да се развива с много бързи темпове в икономическо отношение.

Суботица

По това време австрийската императрица дава на Суботица статут на свободен кралски град, от което той получава много облаги. През деветнадесети век развитието на града бележи връх. По това време е изградена железницата. Градът е част от Австро-унгарската империя до края на Първата световна война. След това той става част от кралство Сърбия. След Втората световна война градът се развива с много бързи темпове.

Градът е известен с уникалната си архитектура, тъй като в него се е получила смесица от различни видове архитектурни стилове. Тук могат да се видят както сгради в неоготически стил, така и модернистични сгради.

Туристите не пропускат да видят старинната сграда на кметството, изградена в началото на двадесети век. Градският музей е събрал интересни свидетелства за начина на живот на местните жители, а в историческия музей могат да се видят ценни експонати от различни епохи, намерени при археологически разкопки на територията на града.

Сред забележителностите на града са също така францисканският

манастир, който е бил построен в началото на осемнадесети век, както и католическата катедрала Света Тереза (St. Theresa), построена в края на осемнадесети век.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати