Бора Бора

31.10.2013
Бора Бора

Според повечето туроператорски фирми, ако дестинацията, която сте избрали, е Френска Полинезия, то няма как да не сте решили да посетите и Бора Бора. Този малък остров от архипелага Дружествени острови е заобиколен от лагуна и риф и представлява едно истинско райско кътче, известно като "Перлата на Тихия океан". Пътешествието до него, което от векове пленява туристи от цял свят, ще Ви остави запленени от това, което Майката-Природа е сътворила на това отдалечено място.

Предполага се, че това е първият остров в Полинезия, който се е образувал от геоложките размествания. Това обяснява и името Бора Бора, което в превод означава "първороден". Първите заселници в лицето на полинезийците идат тук през 4 в., когато островът се е казвал Вавау, а по-късно Пора-Пора.

Бора Бора, Френска Полинезия

Заради неземната си красота над него имат претенции различните претенденти на трона, особено когато се превръща във важен център на политическия и религиозния живот в Полинезия. Първите европейци идват тук през 1722 г. и толкова са очаровани от него, че не искат да го напуснат. Дори по време на Втората световна война, когато американците го превръщат в стратегическа военна база, голяма част от тях остават за постоянно на острова.

Лагуната на Бора Бора предлага изумителни гледки благодарение на кристално чистите й води и кораловия риф, който заобикаля наситено белия пясък на плажовете му. Това е причина на острова бързо да се развива туризмът, който вече се е превърнал в основно перо на икономиката на Френска Полинезия. Заради огромните разстояния, откъдето и да тръгне човек, тази дестинация е сред най-скъпо струващите и е привилегия главно на богаташите.

Това довежда до построяването на лъскави и луксозни хотели, в които дори и най-претенциозният клиент може да удовлетвори прищевките си. За радост на цялото човечество все още райското кътче не гъмжи от туристи, което се обяснява с изолираността му. Бора Бора е от малкото острови, успели да съхранят своите плажове, уникална флора и фауна и незабравимо чисти и топли води непокътнати.

Бора Бора Френска Полинезия

Днес този полинезийски остров е населяван от по-малко от 9000 души, но броят на жителите му се покачва доста по време на туристическия сезон от юли до август. Освен да се гмуркате с акваланг или да карате из лагуната платноходка, можете да посетите и отбранителните укрепления, останали от Втората световна война.

Ако сте сред малцината, които могат да си позволят такова пътешествие и имате възможност да отседнете в някой от луксозните хотели на островния рай, тогава сигурно ще можете да се възползвате и от предлаганите пътешествия с кораби до другите части на Френска Полинезия. След като сте се нарадвали на тази тихоокеанска перла, можете д се отправите до Таити, Морея или Раятея, до които има редовни пътешествия по вода.

Можете да посетите този райско атол по всяко време на годината, тъй като той е благословен с изненадващо мек климат със средна температура от около 27 градуса по Целзий и температура на морската вода от 25-26 градуса по Целзий.

Това се дължи предимно на силното влияние на тихоокеанските пасати, които превръщат този остров в истински рай за плажуващи, плуващи и дори гмуркачи, които могат да се наслаждават на морското дъно и неговите обитатели в продължение на часове.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати