Езерото Малави (Lake Malawi)

28.10.2009
Езерото Малави (Lake Malawi)

Езерото Малави, или накратко Няса е третото в Африка и деветото по големина езеро в света. Този същински тропически рай е мястото с най-голямо разнообразие на екзотични видове риба в сравнение с всички останали сладководни езера по света. Тук слънцето сякаш никога не залязва, защото почти през цялото време на годината температурата рядко пада под 22-23 градуса. Най-хладно е от май до август, а от декември до април е горещо и влажно.

Географското разположение на водния басейн е между Малави, Мозамбик и Танзания. Езерото Малави заема около една пета от територията на страната по продължение на почти цялата източна граница. Общата му площ е около 29 600 кв. км. Образувало се е в резултат на разместването на тектонските плочи в Източна Африка и е разположено в източната част на Разломната долина.

Езерото е изключително богато на животински видове, много редки в световен мащаб. Понякога наричат езерото Малави „Календарното езеро“, защото то е дълго 365 мили и широко 52 мили.

С богатата си флора и фауна този парк, който е част от световното природно наследство е изключително важен за изучаването на еволюцията на животинските видове на нашата планета.

За негов откривател се счита Дейвид Ливингстън, който е е първият европеец, успял да достигне до езерото. Той стъпва на бреговете му през 1859 г. и го нарича езерото Nyasa или „езеро на звездите”, заради белстящата му водна повърхност.

Интересно е, че на територията на целия природен парк няма нито едно населено място, докато бреговете на езерото са пренаселени от хора.

Езерото Малави (Lake Malawi)

Местните хора се изхранват единствено с риболов, защото почвата в района е изключително бедна на хранителни вещества и неплодородна. Рибните улови са единственият отрасъл, с който местните жители могат да печелят пари. Огромните популации обаче все повече намаляват заради прекомерните риболовни действия и замърсяването.

Животинският свят може да се наблюдава по гористите хълмове, лагуните, балатата и естествените тръстикови масиви. Най-често срещани са дивите свине, леопарди, хипопотами, маймуни, а по-рядко можете да се натъкнете дори и на слон.

По цялото протежение на езерото е осигурен транспорт, предимно с малки параходчета.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати