Водопадът Виктория (Victoria falls)

03.08.2010
Водопадът Виктория (Victoria falls)

Пушекът, който гърми – това е описанието, което племето кололо дава на могъщата красота на водопада Виктория (Victoria Falls). Моси-оа-Туния казвали племената на всеки чужденец, пристигнал да види красивата и величествена гледка. В началото на миналия век за местните жители определяли още водопада като най-голямата завеса от падаща вода в света.

Самото име Виктория му е дадено от шотландския изследовател Дейвид Ливингстън при едно от неговите пътешествия в района през 1852-1856 година. Това е първият европеец, успял да стигне до брега на водния басейн. Списъкът със световното природно наследство на нашата планета признава двете имена на атракцията – както Моси-оа-Туния, така и Виктория.

Географското разположение на забележителността е на границата между Замбия и Зимбабве, на около 18 км. Южно от Ливингстън.

Водопадът Виктория е част от два национални парка и се счита за най-големият водопад в света. Той е широк 1.7 км и висок между 90 и 107 метра. Невероятна гледка е да се види как водата пада в котловината, а от подходящо разстояние човек може да обхване целия водопад с поглед.

Туристите могат да наблюдават как мощните води на Замбези от 64 м. разстояние, а самата вода се излива от около 100 м. в дълбоката каменна клисура. В разгара на дъждовния сезон около 550 милиона кубични метра вода стихийно и гръмотевично се изливат надолу от близо двакилометровата базалтова клисура.

Сред другите места, удобни за наблюдение са т.нар Врящо гърне, Източния праг и Главния водопад, както и специално изградения през 1900 г. мост Виктория Фолс (Victoria Falls). Оттук овалната панорама дава доста пълна гледка върху морско зелените води на реката и смарагдовата тропическа гора.

Victoria Falls

За туристите тук особено атрактивни са възможностите да опитат полети с биплан или вертолет на величествените падащи води. Тукашните пилоти предлагат вълнуваща въздушна разходка като прелитат последователно нагоре по течението на Замбези, а след това надолу към клисурата на водопада. За по-смелите има възможност дори да се доближат на сал до пенещите се води в основата на водопада.

Водопадът Виктория предлага и различни възможности за водни спортове, скално катерене и спускане.

3.9
Общо гласували: 15
5 4
4 5
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати