Ниагарският Водопад (Niagara Falls)

03.08.2010
Ниагарският Водопад (Niagara Falls)

Всеки, който попадне в Северна Америка, не пропуска да предприеме и вълнуващо пътуване до красивия Ниагарски водопад /Niagara Falls/. Това неслучайно е една от най-популярните туристически дестинации в цял свят.

Мащабният водопад е разположен в американския щат Ню Йорк, на едноименната река и в непосредствена близост срещу град Ниагара Фолс. Географското разположение е най-общо в източната част на Северна Америка на границата между САЩ и Канада.

Тази огромна водна забележителност се е образувала преди около 12 000 години вследствие от топенето на ледниците, образували и големите северноамерикански езера. Водите на едното от тях – Ери, са се насочили към по-долното езеро Онтарио.

Ниагарският Водопад (Niagara Falls)

Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка. Падащите води издълбават речно корито, което не позволява огромните водни маси да се оттичат извън него. Самото ждрело се разширява с около 30 см на година.

Ниагарският водопад е световно известна туристическа атракция, като в същото време е ценен източник на хидроелектрическа енергия и предизвикателен проект за опазване на околната среда. Водите задвижват мощни водноелектрически турбини, които произвеждат ток за южната част на провинция Онтарио в Канада и за западната част на щата Ню Йорк.

Ниагарският водопад се състои от три части: Хорсшу, Подковата или просто Канадския водопад, Американски водопад или наричан още Катарактата и по-малкия Брайдъл Вейл. Канадският водопад има сърповидна форма, като е с височина 54 м, а водният му дебит е с около девет пъти по-голям от този на американския си еквивалент.

Ниагарският Водопад (Niagara Falls)

Наричат Ниагара още „Онгуиара”, което от индиански означава „гръмотевичен грохот”. Природната забележителност е известа още и като „Световната столица на каращите меден месец”.

Най-добре може да се любувате на Ниагарския водопад, ако предприемете туристическа обиколка с корабче. Ако имате смелост може да се качите на едно от тях, което ходи до самото подножие на Подковата. Разбира се съществува възможност да се насладите на величествените гледки пеша, сред красивите паркове с изглед към падащите води, преминавайки по специално изградените мостове.

3.8
Общо гласували: 24
5 8
4 7
3 6
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати