Национален парк Банф

09.12.2009

Национален парк Банф (Banff National Park) е част от природното богатство на ЮНЕСКО заради невероятните си скални форми, голямото разнообразие от растения и диви животни.

Това е и първият национален парк на Канада, разположен сред Скалистите планини на около 130 км от Калгари. Тези уникални природни възвишения се намират в Югозападна Албърта, на границата с Британска Колумбия.

Banff

Името на резервата идва от шотландския град Банфшир, който е родно място на двама от първите директори на Канадските тихоокеански жп линии. Националният парк съществува като природна съкровищница още от далечната 1885 г.

Като площ Национален парк Банф обхваща около 6641 кв.км гъсти иглолистни гори, тревисти ливади. Скалните форми тук, които са основно варовикови и шистени са се формирали още преди 45-120 милиона години.

Близо 4 милиона туристи посещават Национален парк Банф годишно, като посетителите са от всички краища на света. Резерватът е отворен за посещения целогодишно, но понеже зимата тук е дълга и сурова, повечето от посетителите предпочитат да се насладят на дивната природа през летните месеци – юли и август.

В рамките на парка гостите могат да се забавляват с пешеходен туризъм, риболов или каране на лодка из езерата. Тук се намира и най-дългата пещерна система в цяла Канада, наречена Касългард, в която се организират специални туристически обиколки.

Банф

На територията на Банф се намират и седем важни за страната исторически обекта: Скоки Лодж, Хаус Пас, Абът Пас Хът, Банф Парк Мюзеум и др. Една от туристическите атракции е и обсерваторията за космическо лъчение на Сенсъл Пийк.

За любителите на водните спортове в Банф има възможност да покарат кану из кристалните води на езерото Морейн. Докато плавате по него може да се любувате на 10-те планински върха, които се намират около вас, достигащи на височина до 3000 м над морското равнище.

3.9
Общо гласували: 11
5 3
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати