Гранд каньон (Grand Canyon)

16.11.2009
Гранд каньон (Grand Canyon)

Гранд каньон е едно от седемте природни чудеса на света и една от най-популярните туристически дестинации. Разположен във високите пустинни плата на американския щат Аризона, Гранд каньон е обявен за национален парк на САЩ още през 1919 г.

Тази уникална местност се разпростира на площ от 322 км в северната част на щата. Три са отправните изходни точки, от които може да се стигне до това природно чудо и които са най-близко до границата на парка. Може да се тръгне от Флагстаф, Канаб в Юта и Пейдж в Аризона.

Гранд каньон (Grand Canyon)

В района на Гранд Каньон може да се пристигне от северната страна, която е по-отдалечена и заобиколна или от южната му страна, която е по-достъпна, но и по-натоварена. И по двата пътя има няколко къмпинга, както и доста ресторантчета и хотели. През лятото, когато тук е разгарът на туристическия сезон, мяста трудно се откриват. Есента, пролетта, дори и зимата са много по-подходящи за посещение на Гранд Каньон.

В южната част се отделят и трасетата на няколко пешеходни мрашрута, разходката по които позволява в най-пълна степен да опознаете детайлите на тази природна среда. Северната част на Гранд Каньон е с по-голяма надморска височина и по-рядко се посещава от туристи. Това е така и защото е по-отдалечена. В нейната част се намира крайната територия Тувил, до която стигат малки пътища. Въпреки това по-голямата част от северната зона е непристъпна.

Гранд каньон (Grand Canyon)

И в двете части на Гранд Каньон има безброй спиращи дъха пропасти с огромни размери, внушителни цепнатини разнородни по форма скални образувания. Наистина природните гледки тук внушителни и спиращи дъха. Много поети от миналия век са се опитвали да възпеят красотата на това природно чудо. Когато поетът Карл Сандбърг вижда местните двини гледки възкликва: „Виждам там Господ...”

Животинкият свят в Гранд Каньона се състои от доста местни вида птици и бозайници. Типичен за района на каньона е калифорнийският кондор. Освен него измвжду скалите могат да се видят овце, планински лъвове, американски койот, рисове, скунксове.

4.1
Общо гласували: 12
5 3
4 7
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати