Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Гранд каньон (Grand Canyon)

Гранд каньон (Grand Canyon)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Гранд каньон (Grand Canyon)

Гранд каньон е едно от седемте природни чудеса на света и една от най-популярните туристически дестинации. Разположен във високите пустинни плата на американския щат Аризона, Гранд каньон е обявен за национален парк на САЩ още през 1919 г.

Тази уникална местност се разпростира на площ от 322 км в северната част на щата. Три са отправните изходни точки, от които може да се стигне до това природно чудо и които са най-близко до границата на парка. Може да се тръгне от Флагстаф, Канаб в Юта и Пейдж в Аризона.

Гранд каньон (Grand Canyon)

В района на Гранд Каньон може да се пристигне от северната страна, която е по-отдалечена и заобиколна или от южната му страна, която е по-достъпна, но и по-натоварена. И по двата пътя има няколко къмпинга, както и доста ресторантчета и хотели. През лятото, когато тук е разгарът на туристическия сезон, мяста трудно се откриват. Есента, пролетта, дори и зимата са много по-подходящи за посещение на Гранд Каньон.

В южната част се отделят и трасетата на няколко пешеходни мрашрута, разходката по които позволява в най-пълна степен да опознаете детайлите на тази природна среда. Северната част на Гранд Каньон е с по-голяма надморска височина и по-рядко се посещава от туристи. Това е така и защото е по-отдалечена. В нейната част се намира крайната територия Тувил, до която стигат малки пътища. Въпреки това по-голямата част от северната зона е непристъпна.

Гранд каньон (Grand Canyon)

И в двете части на Гранд Каньон има безброй спиращи дъха пропасти с огромни размери, внушителни цепнатини разнородни по форма скални образувания. Наистина природните гледки тук внушителни и спиращи дъха. Много поети от миналия век са се опитвали да възпеят красотата на това природно чудо. Когато поетът Карл Сандбърг вижда местните двини гледки възкликва: „Виждам там Господ...”

Животинкият свят в Гранд Каньона се състои от доста местни вида птици и бозайници. Типичен за района на каньона е калифорнийският кондор. Освен него измвжду скалите могат да се видят овце, планински лъвове, американски койот, рисове, скунксове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
47
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати