Мадрид

23.07.2011
Madrid Cibeles

Забележителностите на Мадрид са толкова много, че ако се опитате да планирате разходката си из тях, ще осъзнаете, че това е невъзможно.

На очарованието на най-чувствената европейска столица може да се насладите, като тръгнете на непланирана разходка.

Мадрид /Madrid/ ще ви завладее още с Централната поща, която прилича сватбена торта. Триумфалните арки са класически, банките са подредени като ренесансови крепости, а върховете на свръхмодерните небостъргачи сякаш докодват небето.

Сред тях вниманието приковават наклонените една към друга кули близнаци Пуерта Европа, построени през 1996 г.

Историята на Мадрид започва от монументалния кралски дворец Мейрит в стария град. Палатът е построен през 825 г. от мавританския завоевател Емир Мохамед I.

Мадрид

След прогонването на маврите през XI в. Xристиянските крале използват крепостта за ловна резиденция, а през 1561 г. замъкът Мейрит дава името си на испанската столица Мадрид.

Монументалната постройка служи за резиденция на кралете католици цели два века. Последният обитател със синя кръв на двореца е крал Алфонс XIII, който избягва през прозореца на една от терасите на двореца и поема пътя на изгнаник, страхувайки се от разбунтувалите се републиканци.

Най-красивият от големите мадридски площади безспорно е Плаза Майор. На него аристократите и техните свити са наблюдавали публични екзекуции, кориди и изгаряния на еретици. Накъдето и да тръгнете от Плаза Майор, ще попаднете в интересен квартал. Наблизо са търговските улици, градските порти и миниатюрните площадчета на стария град Мадрид.

Фасадите на много къщи в Мадрид са в популярния навремето на хабсбургите стил, като например Паласио Санта Крус, който някога е бил затвор.

Мадрид е жив архитектурен музей. В готически стил е параклисът Дел Обиспо, а сградата на Театро Еспакол радва окото с благородния си класицизъл. Плаза де Сибелис предлага „натруфения“ венециански Ренесанс, а ако сикате да се насладите на истински образец на Ар Деко, непременно трябва да посетите кинотеатъра Паласио дела Музика. Характерните линии на ар нуво пък личат в сградата на Испанската отганизация на моторните спортове.

Panorama Madrid

Освен красивите архитекрурни гледки, Мадрид предлага и огромно изобили е от кафенета, барове, таверни, сервиращи най-разнообразни напитки и храна, познати като тапас. Те могат да се приготвят с миди, тортили, сирене, шунка, маслини и др.

Бакшишите са 5 процента от сметката, а хотелите са от всяка ценова категория. Най-доброто време за посещения на Мадрид е през есента или пролетта. За туристите се организират екскурзии до средновековните градове Сеговия и Толедо, както и до построения през 1584 г. Метох Ел Ескориал.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати