Езерото Байкал

09.12.2009
Байкал

Необятната територия на Русия (Russia) може да предложи множество разнородни природни картини и интересни туристически обекти. На тази богата на културно многообразие и природни ресурси земя се намира и езерото Байкал (Lake Baikal), което е уникално по рода си. То е най-голямото, най-дълбокото и едновременно с това най-старото сладководно езеро на нашата планета. През 1996 г. заради огромното си биологично многообразие Байкал бе включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Този огромен воден басейн се намира в Източен Сибир (Eastern Siberia), на границата между Иркутска област (Irkutsk), която е на северозапад, и Република Бурятия (Buryatia) в посока югоизток. Най-удобният начин да посетите езерото е като вземете самолет от летището в Москва и кацнете на летището в Иркутск. От там транспортът е или с автобус, или с кола или влак до градчето Листвянка.

За да придобиете представа за вместимостта и мащаба на Байкал трябва да знаете, че всички световни реки трябва цяла година да се вливат в него, за да успеят да го напълнят. Площта му е 31, 5 хиляди кв. км, а обемът на водната маса — 23 хиляди куб. км. С тази си вместимост сибирското езеро концентрира в себе си 20 на 100 от незамръзващите сладководни запаси на нашата планета.

Езерото Байкал се намира в силно сеизмичен район и земетресенията тук не са рядкост.

Причината за това е, че е разположено в континентален разлом, който се разширява с около 2 см. Всяка година. Бреговата му ивица достига до рекордните 2100 км, а самата му дължина е към 636 км. Между 25 и 80 км. варира ширината му. Най-дълбоката точка на езерото се намира на 1637 м под морското равнище, което го прави най-дълбокото сладководно езеро на нашата планета. Все пак обемът на Байкал не е достатъчен, за да задмине рекордьора в тази дисциплина – Каспийско море.

Около удивително красивият район на езерото Байкал има планини и гори, а на водната му територия са разположени цели 30 островчета. Особено привлекателна за туристически обиколки е планината Саян. Посетителите на Байкал, който е известен още като синьото око на Сибир, задължително трябва да направят екскурзия с лодка по езерото.

Lake Baikal

Има възможност да се отседне на някой от островите на Байкал, като на пример Олкхон, където има отлични условия за туристите.

Този невероятен воден басейн, чиято възраст е около 25-30 млн. години, има кристално чиста прозрачна вода, която позволява на места да се види до 50 м. дълбочина. В нея живеят над 2500 вида растения и животни, повечето от които не се срещат другаде по света.

4.3
Общо гласували: 18
5 11
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати