Сплит

13.12.2009
Сплит

Сплит е един от фундаменталните за хърватската история градове. Той е разположен в издаден в Адриатическо море полуостров, като се намира в централната част на Далматинското крайбрежие (Central Dalmatia). Сплит е най-важното населено място по бреговата ивица на страната и е вторият по големина град на територията й.

Днес Сплит е административен център на Сплитско-далматинска жупания, но още от миналото е обвързан с драматична и интригуваща история. В далечната 295 г. той се очертава като основен център на Римската империя, след като император Диоклециан издига тук огромен и впечатляващ дворец, разположен на площ от 18 000 кв. м. Опасната крепост става сърцето на града, а в следващите векове разширяването й е мълниеносно. През средновековието крепостното градче отвъд укрепените стени римската архитектура отчасти е претопена, но за сметка на това са построени доста впечатляващи ренесансови сгради.

От 1420 г. като част от Венецианската империя Сплит претърпява нечувал просперитет, най-вече заради търговското си пристанище. Към съществуващите римски и ренесансови постройки през следващите 400 г. са добавени пищни готически дворци и храмове.

Цели четири градски порти има старият град Сплит. Във вътрешността му се пазят не една или две исторически архитектурни паметници. Освен останките от двореца на Диоклециан, тук могат да се видят два интересни музея. През 15 в. тук е издигнат дворез на папската фамилия, който днес е превърнат в градски музей. С впечатляващата си венецианска готическа архитектура той е любимо място за снимки на повечето туристи в Сплит. Освен него в западната част на старинния град е разположен т.нар Народни тръг или Народния площад, на който в сградата на някогашна готическа сграда се помещава Етнографския музей.

Split

Стар египетски сфинкс стои пред Императорския мавзолей. Той се помещава в една от най-старите катедрали в света. Отпред има уникални дървени порти, които датират от 12 в. и върху които има гравирани сцени от битието на Христос.

Най-доброто време за посещение на Сплит, Хърватска, е в летните месеци, между май и октомври. През този сезон в Сплит се провежда и летният фестивал, който ще ви зареди с много положителни емоции.

4.6
Общо гласували: 7
5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати