Сиена

01.04.2010
Siena

Сиена (Siena) е уникален средновековен град, разположен в Северна Италия. Това е един от най-добре запазените исторически градове, в който атмосферата на тосканската култура е осезаема с пълна сила и днес. Градчето се намира само на около 70 км в южна посока от Флоренция, а това разстояние се изминава за по-малко от час с автомобил. Този северен край на Крете Сенезе се отличава с хълмист релеф, а самата Сиена е изградена на три хълма.

На около девет км от града е разположено неголямо местно летище, но повечето туристи, пристигащи тук предпочитат да кацнат на аерогарите в Пиза или Флоренция. От там до Сиена има редовни автобусни и железопътни превози. Може да вземете влак и от Рим и Милано.

През вековете Сиена преминава под различно владение. Градът е основан от римляните, като разцвета си достига през 12 век. Римската култура го превръща във важен търговски и банков център, но последвалите борби с Флоренция го отслабват и Сиена става второстепенен град в областта. През Средновековието градът се развива като свободна република, но прогресът му довеждат до съперничество с Флоренция. През 13 в. се стигнало дори до там флорентинците да докарат тук мъртви магарета и екскременти, за да предизвикат епидемия от чума в Сиена.

Около града днес все още се издигат защитни укрепления. Историческият център на Сиена представлява уникална смесица между малки и тесни улички сред величествени готически сгради, боядисани в различни нюанси на цвета, познат като "сиена". Всички криволичещи улички водят до огромния площад Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo), който се счита за един от най-големите на земята. Изграден с формата на раковина, той е леко наклонен, а настилката му е разделена условно на две части.

Палацо Публико (Palazzo Pubblico) е разположен в по-ниската част на площада. Това е уникална сграда, която се отличава с готическата си архитектура и която се счита за една от най-красивите на територията на Италия. В по-високата част се извисява катедралата Дуомо (Duomo), която впечатлява с мраморната си фасада от черни и бели ивици. Фасадата й е смесица между рамански и готически стил, а във вътрешността й могат да се видят красиви фрески на Джовани Пизано.

Сиена е прочута и с атрактивните си конни състезания, които се провеждат два пъти годишно. Конната надпревара е известна като Палио и се провежда на централния градски площад. Вече повече от 500 г. тази традиция остава ненарушена, а тези конни съревнования са съпроводени от много музика, средновековни демонстрации и добро настроение.

3.4
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
09.05.2013 18:17
Сиена е вълшебен град, старата му част, която е оградена от крепостните стени, е изцяло каменна и е очарователна. Не е вярно, че Пиаца дел Кампо е огромен площад. Не мога да преценя колко кв. м. е, но Уикипедия казва, че обиколката му е едва 333м. Площадът има неправилна форма и е известен както с конните си състезания, по време на които два пъти годишно се стичат огромни тълпи туристи в Сиена, така и с това, че е наклонен. Чувала съм от местен жител да се хвали, че е единственият площад в света, който не е "нивелиран" :-)
0
0