Ното

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Noto

Уникалният природенрайон на Сицилия може да предложи всичко на своите посетители. Освен красивите морски курорти и средновековни градчета, на територията на тази италианска провинция се намира и т. нар. барково град на Сицилия – Ното (Noto). В него няма никакви други забележителности освен уникалната му архитектура, но за сметка на това тя е предостатъчна.

Градчето Ното е разположено в югоизточната част на провинцията. До него може да се стигне за около 40 мин. От всеки по-голям град в тази част на Италия. Може да вземете влак или автобус от Сиракуза. Автобусът ще ви спре на автогарата в Ното , която се намира на изток от централната част на града.

Ното условно се дели на две части – старинният град с уникалните барокови постройки и по-модерната част на селището. Заради тези шедьоври на бароковата архитектура градът е причислен през 2002 г. към списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Дворците, църкви и дори обикновените къщи в Ното удивляват с изяществото на постройките си.

През 1693 г. силно земетресение почти напълно разрушава старинния град. Съвсем скоро жителите му решават да издигнат селището си наново само на няколко километра от първоначалното му местонахождение. В резултат от това планирано и детайлно повторно издигане на градчето днес Ното е това неповторимо скъпоценно бароково бижу.

Главната улица тук е Корсо Виторио Емануеле, започва от внушителния вход Порта Реале. По-нататък, по редица високи стълби се минава и стига до Чиеза ди Сан Франческо. Целият преход по малките улични ще ви остави усещането, че се разхождате из филмов декор.

Ното

Главният площад на Ното е пиаца „Манучипио”, на която са концентрирани повечето значителни постройки. На него може да разгледате катедралата „Сан Николо де Мира”, която е реставрирана след последНото силно земетресение тук. Покрай нея се намират и Палацо Алфино, както и Палацо Виладорта.

Главната катедрала на града е Дуомо (Duomo), която е строена между 1693 и 1770 г. Тя гледа централно срещу кметството, което се нарича Палацо Дучезио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати