Синтра

11.11.2010
Синтра

Синтра е забележителен португалски град, чиято архитектура няма как да ви остави равнодушни и безразлични. Разположен само на 12 км от морската брегова ивица на Португалия, градът е изграден по северните склонове на гористата планина Сера де Синтра. Оттук столицата Лисабон е само на 30 км в посока югоизток. Съвсем наблизо е най-западната точка на Европа (Кабо да рока), която достига водите на Атлантическия океан.

Синтра е уникална смесица между дървета и всякакъв вид екзотична растителност, стотици чешми със странна мавританска архитектура, от които блика минерална вода, замъци - къщи с причудливи розови фасади, покрити с мъх. Сред тях все още се усеща някаква благородна и кралска атмосфера.

В този португалски град е обикалял с файтон Лорд Байрон, а в произведението си “Странстванията на Чайлд Харолд” го писва като “Възхитителна райска градина” и го сравнява с земния Едем. "Градът е пълен с красоти - природни, и създадени от човешка ръка.

Дворци и градини се издигат сред скали, водопади и пропасти; сред манастири, построени на изумителни височини; разкрива се панорамен поглед към морето и към Тежо... пейзажът обединява дивотата на западните планини с пищната зеленина на южна Франция", са точните думи на автора.

Цялата Синтра е била лятна резиденция на португалските крале и европейските принцове, а през 18-19 век тук започват да отсядат и знаменити писатели като Х.К.Андерсен и Агата Кристи.

Синтра Португалия

На голям площад в града се намира Кралският дворец, превърнат днес в музей. Безспорно обаче най-голямата забележителност на града е замъкът Пеня (Pena Palace), който се извисява на хълм на 500 м надморска височина.

Той е построен през 1839 година от Фердинанд Кобургготски върху руините на манастир от 16 век. Самата крепост е построена през 8 -9 век от маврите откъдето идва и името и- мавърска крепост. Особено впечатляващ е стилът на двореца, който е смесица между готика, романтизъм и манюелин.

Със своя средновековен лукс, кралски покои, невероятни картини и порцеланови съдове той се счита за емблема на португалското архитектурно изкуство по времето на Романтизма. От тук гледката към океана е наистина неверотна. Целият дворез е заобиколен от буйна растителност, зелени красиви паркове, бръшлянови листа, полепнали по сградите и живописни портокалови дръвчета.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати