Верона

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Verona

Верона (Verona) е един от най-романтичните градове по света най вече заради своята неповторима архитектура, художествени ценности и уникалния културен дух на града, изваян от множеството фестивали и панаири. Разположен в Североизточна Италия, в провинция Венето, Верона впечатлява със своите готически, барокови, средновековни сгради, които са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Известен още като града на Ромео и Жулиета, Верона е красиво разположен по бреговете на река Адидже.

Верона води своето начало като населено място още през 4 в. пр. н.е. През 13-14 в. той функционира като независим град-република, а по-късно влиза в управата на Венеция.

Във Верона на 5 април 1857 е роден Княз Александър I Батенберг - първият български княз (1879-1885 г.).

Туристическата обиколка във Верона може да започне с неповторимата Арена ди Верона . Този амфитеатърът е създаден още през 1 в., а по онова време той е бил арена на гладиаторски борби и рицарски турнири. Цели 20 000 зрители могат да се поберат в театъра. Тук ежегодно се провеждат международни оперни фестивали, а по това време на годината във Верона пристигат повече от 500 000 италианци и чужденци. На сцената на Арена ди Верона са пели и известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният фестивал е открит на 10 август 1913 г. с "Аида" на Джузепе Верди.

Верона нямаше как да запази ореола си на най-романтичния италиански град, ако не бе красивият площад „Ербе”, който е разположен в центъра на града. Площадът е впечатляващ най-вече със старинните си сгради с тяхната пищна архитектура и невроятните църкви. Днешният площад „Ербе” е на мястото на древен римски форум, който векове наред е бил социален, политически и търговски център във Верона . В средата на площада днес е разположен богат пазар, където може да намерите абсолютно всичко – от плодове и зеленчуци, до сувенири и дрехи. В центъра на площада е разположен и фонтанът на Веронската Мадона от 1368 г., който представлява невероятен готически шедьовър.

Най-голямата естетическа забележителност на площада е готическата сграда на Търговският дом, строена през 1301 г. През Средновековието той е служил за резиденция на гилдията, и градската управа - Ратуша, над която се издига кулата Ламберти. Тя е строена през 1172 г., висока е 83 м. и е известна още като Кулата с камбаните. През 15-16 в.. тук са се провеждали редовно пищни и колоритни карнавални празници.

Верона

Най-романтичната забележителност на Верона безспорно е Къщата на Жулиета. Тя е строена през 13 в., като днес е в непосредствена близост до площад "Ербе". Домът на Ромео пък е в сграда от 14 в, решена в готическа архитектура. Когато влезете в двора на къщата на Жулиета ще видите бронзова скулптура на Жулиета. Има поверие, че който я докосне ще намери вечната любов. Също в двора може да видите и легендарния балкон, от който Жулиета е слушала думите на възлюбения си Ромео.

Самият вход на къщата ви приканва да напишете по фасадата му името си и това на своя любим, за да се обичате завинаги, както гласи едно друго поверие. В резултат на това днес входът е целият изписан с имена на различни хора. По стената вече няма място, което кара много туристи просто да залепят листчета с имената си.

Може да видите и самия гроб на Жулиета в капуцинския манастир "Сан Франциско" на улица "Понтиери".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати