Неапол

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Neapel

След Рим и Милано, третият по големина град в Италия е Неапол (Naples). Градът, за който мнозина казват, че човек или се влюбва в него завинаги, или го намразва, е разположен красиво на Неаполитанския залив, под вулкана Везувий, а от другата страна на града са Флегрейските полета, които са също вулканично активна зона. Неапол е главен център на региона Кампания, както и на провинцията Неапол.

Няма как да не сте чували фразата "Виж Неапол и умри! ”. Смята се, че тази фраза произтича още от времето на Вергилий, когато основаното от древните гърци селище е било в центъра на всичко, което си струва да се види в този живот. От векове наред Неапол има славата на мръсен, неорганизиран и зловещ град.

Една от версиите за произхода на фразата е свързана с честите епидемии от холера. Марк Твен посещава Неапол през 1876 г. Налагало му се е да премахва няколко пласта нечистотии, докато достигне болния, който има нужда от помощ. Друга версия за произхода на фразата „Виж Неапол и умри! ” е свързана с проституцията. Между 18 и 20 век „най-старата професия” на земята е усърдно практикувана в Неапол и е основен източник на сифилис на Стария континент.

Неапол

Днес Неапол е синоним на музика, изкуство, култура, добра храна и забавление. Навярно акцентите са поставени на музиката и на неаполската пица, разбира се. Основният площад на града се намира в централната му част, а източно от него е разположен кралският дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол). В западна посока може да разгледате църквата Сан Франциско ди Паула. Тя е забележителна с пищната си фасада – има портал с шест колони и два йонийски стълба. Красивият й купол достига до 53 см височина. Вътрешността на храма е овална, като от двете й страни са изградени и два параклиса.

Съвсем близо до централния площад може да видите и посетите най- старата опера на италианския полуостров Тетърът Сан Карло. В Неапол има множество музеи и църкви. Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие дейности в мините през вековете.

Сред забележителностите на Неапол са и няколкото красиви замъка. Т.нар. нов замък е завършен през 1282 г., а днес се смята за архитектурен символ на града под Везувий. На островчето Мегариде, което някога се свързвало с континента единствено чрез тясна скална ивица, се намира една от най-големите забележителности на Неапол - Кастел дел ово или Замъкът на яйцето.

Неапол в Италия

Крепостта била издигната през 1154 г. по заповед на Уилям Нормандецът, наричан още Лошия. От тези времена са се запазили Голямата арка и Главната кула. Замъкът на яйцето днес е неразделна част от историята на Неапол. Огромни арки свързват двете части на острова, а високи стени ограждат средновековните сгради - единствените оцелели кули Нормандия и Централната от 16 и 17 в., лоджиите и казармите. През последните 40 години Замъкът на яйцето е под попечителството на италианското културно министерство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
45
34
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати