Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Бран - замъкът на граф Дракула

Замъкът Бран - замъкът на граф Дракула

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът на Дракула

Замъкът Бран (Bran Castle) е една от най-популярните и интересни туристически атракции в северната ни съседка Румъния. Главната причина за това е, че Бран е известен още като замъка на Дракула, а действието в книгата Дракула на Брам Стокър също се развива в Бранската крепост. Този румънски национален паметник е разположен на висок хълм до град Бран и близо до Брашов, като лежи на границите между румънските провинции Трансилвания и Влашко.

Легендарните истории около замъка Бран го свързват като главна крепост на владетеля на Влашко - Влад Цепеш или по-полулярен като Граф Дракула. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му по време на Османското властване в териториите на Трансилвания.

Първата постройка на мястото на днешния дворец Бран е издигната през 1212 г., когато рицарите от Тевтонският орден построяват дървено укрепление с името Дийтрихщайн (Dietrichstein).

Крепостта е била нужна за контрол на пътя през планинската долина за южна Трансилвания, използван от много търговци за по-бързо прекосяване на Трансилванските Алпи. Първото писмено сведение за Бранския замък е от документ от 19 ноември 1377 година, чрез който унгарският крал Луис I дава разрешение на саксонците от Кронщат (немското име на Брашов) да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро град Бран се разраства около крепостта. За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 г. в защита срещу нападенията от османските турци, а по късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания.

Замъкът Бран отвътре

От 1920 година Бран e една от резиденциите на румънския крал. Той става дом на кралица Мария и е украсен с вещи главно от нейно време, включително с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Нейната дъщеря - принцеса Илеана, го наследява, но комунистическият режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година.

През 2005 г. румънското правителство гласува закон, чрез който се позволява реституция на такива недвижими имоти като замъка Бран. През 2006 г. Бран става собственост на Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик фон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк и син и наследник на принцеса Илеана.

Днес замъкът Бран е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден Бран, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
525
417
310
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
seyfedin
seyfedin
04.06.2012 18:53
скоро бях там,много туристи и скапано шосе до замъка
0
0
Тодор
Тодор
16.04.2012 21:15
Не знам защо толкова се възвеличава замъка в Бран,след като не е истинския замък на граф Влад Цепеш.Знае се,че е преспал само една нощ там.Истинския замък на Дракула е замъка Корвилор в гр. Хунедоара Трансилвания.Този замък е невероятен и исключително красив.
2
1