Ванкувър

18.04.2010
Пристанище във Ванкувър

Ванкувър е третият по големина град в Канада. От години насам ред световни класации поставят домакина на зимните олимпийски игри през 2010 г. сред челните места на градовете, които предлагат най-добри условия на живот. Като прибавим и невероятната природа около Ванкувър (въобще в цяла Канада), която е съчетание от планини и море, нищо чудно, че това най-голямо населено място на западния бряг на страната е предпочитано от повечето имигранти, които решават да изберат северноамериканската държава за свой дом.

Ванкувър е разположен в в югозападната част на канадската провинция Британска Колумбия (British Columbia). Населениято на самия град е около 611 000 души, а заедно с живеещите в повече от 20-те предградия, образуващи агломерацията Голям Ванкувър (Metro Vancouver), броят на жителите додтига над 2 000 0000 души. Ванкувър носи името на британския морски капитан Джордж Ванкувър (George Vancouver) , който е изследвал района. Наблизо до града се намира едноименният остров, която е причина често да хората да смятат, че Ванкувър е разположен на самия остров.

Третият по големина канадски град е точно на мястото, където река Фрейзър се влива в Тихия океан (Pacific Ocean). От няколко страни Ванкувър докосва водни басейни - Тихия океан на запад, реката Фрейзър и американския град Сиатъл на юг, а северната част на града достига до Коуст Маунтинс. На изток се разстила долината Фрейзър. Макар, че е сравнително млад град (на около 100 г.) населването на тукашния район започва още в древността преди около 6000 г. назад.

Даунтаун Ванкувър

Първият европейски мореплавател-пътешественик, който стъпва по тукашните брегове е именно откривателя Джорд Ванкувър. Заселването на европейците започва през 1862 г., след като са открити въглищните находища на тукашното пристанище Коул Харбър или въглищното пристанище.

Ванкувър се намира на 15 км в северозападна посока от едноименното международно летище. Днес той се счита за най-бързо развиващата се канадска метрополия. Във Ванкувър противоположностите се сблъскват и се учат как да съжителстват.

Екзотичните култури се преплитат с космополитните театри, множеството изискани и не толкова – ресторанти. Във Ванкувър се намира и вторият по големина Чайна таун в Северна Америка (след този в Сан Франциско) . Китайският квартал тук предлага всичко, което азиатската култура може да донесе със себе си – множество пазари с екзотични подправки и продукти, екзотични китайски ресторанти, червени покриви на сградите и разбира се, доста места, където се практикува източна медицина.

Централното културно средище на Ванкувър е Гранвил Айлънд. Тук са разположени повечето от театрите, кината, различните студиа и галерии, както и голяма част от първокласните заведения. Също тук е разположен и т.нар. Обществен пазар, където можете да откриете абсолютно всичко. Някога този район е бил мощна индустриална зона, но днес в шумно и популярно място за развлечения и нощен живот.

Ако сте любител на пазаруването из модните бутици, не пропускайте да се разходите из Робстън Стрийт. Ако искате да разгледате исторически паметници и сгради вижте Гастаун, който е разположен край пристанището. В Гастаун има доста сгради във викториански стил, малки улички с антикварни магазини и художествени галерии.

Изглед на Ванкувър

Централната част на Ванкувър е белязана от Стенли Парк, който се разпростира на повече от 1000 акра. Това е един от най-големите градски паркове в Северна Америка, в който може да видите красиви уединени езера, отлично аранжирани градини. Именно тук е разположена и една от най-големите забележителности на Ванкувър – най-големият канадски аквариум.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати