Сидни

26.01.2011
Сидни

Сидни (Sydney) е разположен в щат Нови Южен Уелс. Това е най-големият и най-стар град в Австралия, като годината на основаването му е далечната 1778 г. Заедно с предградията населението на Сидни достига около 4.3 милиона. Живеещите само в центъра на града са близо 146 297 души. Сидни и предградията му се считат за най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, като конкуренция по тези критерии му прави само малко по-малкият Мелбърн.

Един от символите на Австралия – сградата на Операта, разположена красиво в Сидни, е нещо като запазена марка за този австралийски град. Екстравагантната постройка е само една малка част от красотата и разнообразието на това най-голямо австралийско пристанище. Сидни се нарежда сред челните позиции на най-красивите населени места в света. До голяма степен това се дължи на прекрасното му разположение – на самия морски браг. Ако искате максимално да се насладите на красивата панорама към Сидни и неговото неповторимо пристанище, добре е да пристигнете в австралийската столица по вода.

Сидни стана особено популярен след Летните Олимпийски игри, които се проведоха тук през 2000 г.

Сидни Австралия

Световно признатите архитектурни шедьоври – сградата на операта и мостът в града, безспорно са емблемите на австралийската столица. „Футуристичната” сграда на операта е открита на 20 октомври 1973 г., която веднага става емблематична за Сидни.

Архитектът ѝ Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света Прицкер. През юни 2007 г.. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия. Сградата на операта в Сидни е строена за период от 16 години и надвишава дест пъти първоначалната сума, предвидена за издигането й.

Първият, който стъпва на бреговете край днешен Сидни е британският капитан-лейтенант Джеймс Кук акостира на пристана Ботъни през 1770 г. и веднага се сблъсква с местните аборигенски племена, които обитават Австралийския континент. Градът е кръстен на английския министър на вътрешните работи Томас Тауншенд - Лорд Сидни. По време на управлението на Маркуайър градът е проспериращ, открити са много обществени сгради, пътища, мостове, а през 1822 г. градът вече има банки, пазари, добре организирана полиция и пътна мрежа.

Sydney

Периодът 1830-1840 е време на динамично развитие. Започват да се строят много предградия заради акостирането на кораби от Ирландия и Великобритания, каращи пътници, които се нуждаят от ново убежище и място да започнат живота си наново. На 20 юли 1842 градският съвет на града е признат и Сидни се превръща в първия град на Австралия с първия си майор - Чарлс Х. Чеймбърс. Подем на индустрията в Сидни има през 1851 по време на голямата златна треска.

Сидни се дели условно на две части – южна и северна, които се обособяват от пристанището Порт Джаксън. Между двете крайбрежни зони има връзка, както чрез моста, така и чрез тунел.

Крайбрежието Сиркюлър Кей е доста оживена пристанищна зона, като перманентно е заета от различни плавателни съдове – круизи, фериботи, товарни кораби, морски таксита и туристически корабчета, които предлагат една вълнуваща обиколка на Сидни по крайбрежните ивици. Под мостта са разположени исторически скали на Сидни, където някога капитан Артър Филип основава всъщност колонията Нов Южен Уелс.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пешо
Пешо
22.03.2013 14:15
Трябва да си доста луд, за да твърдиш, че през
2000 г. в Сидни е имало Зимни олимпийски игри. Къде беше спускането, че не мога да се сетя? А биатлонът със сигурност беше на Бондай бийч...
0
0